Massale steun voor acties bij IHC
PAPENDRECHT. Er dreigen volgende week acties bij scheepsbouwconcern IHC. Dat is de uitkomst van een massaal bezochte ledenvergadering die de vakbonden FNV en CNV donderdagavond in Papendrecht hadden belegd.
IHC maakte in juni plannen bekend voor een grote reorganisatie, waarbij 487 vaste medewekers en 1100 inleenkrachten hun werk verliezen. De onderhandelingen met de vakorganisaties FNV, CNV en RMU over een sociaal plan liepen eind november vast.
Van de 260 aanwezige vakbondsleden stemde 98 procent voor acties, laat CNV-bestuurder Piet Verburg weten. Hij was vrijdagmorgen bezig met het opstellen van een ultimatum aan de IHC-directie. „We willen een fatsoenlijk sociaal plan.”
Als de directie niet op het ultimatum in gaat, komen er acties. Welke vorm die zullen hebben, wordt maandag besloten. „Dat kan uiteenlopen van het uitdelen van folders aan de poort tot een staking”, zegt Verburg.
Mocht het op een staking uitlopen, dan dreigt de tewaterlating van de sleephopperzuiger Jun Yang 1 te moeten worden uitgesteld. Die staat voor eind volgende week gepland. Het schip wordt gebouwd voor een Chinese onderneming en zal ‘gedoopt’ worden door de echtgenote van de Chinese ambassadeur in Nederland.
Tijdens de vergadering bleek dat onbekenden sabotage hebben gepleegd op het mechanisme voor de tewaterlating. Een bout bleek voor driekwart doorgeslepen, bevestigt FNV-bestuurder Ruud van den Bergh desgevraagd. Daardoor had bij de tewaterlating een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. „Een domme en onverantwoordelijke actie. Daar nemen wij natuurlijk afstand van”, zegt Van den Bergh.
De vergadering trok niet alleen vakbondsleden. „Er waren in totaal zo’n 350 IHC-medewerkers, ook leden van de RMU en mensen die niet bij een bond zijn aangesloten”, zegt Verburg.
De RMU wijst acties principieel af. „Wij houden maandag een eigen vergadering met onze leden bij IHC”, meldt Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de werknemers zo lang in onzekerheid moeten blijven. „We zijn zeven maanden verder. De kosten van dit hele traject staan niet in verhouding tot wat wij vragen.”
De IHC-directie was vrijdagmorgen niet bereikbaar voor een reactie. Eerder deze week verklaarde de directie in een interne mededeling aan het personeel het „onbegrijpelijk” te vinden dat de bonden „de ernst van de situatie niet willen inzien.” In dezelfde mededeling stelde de directie ook bereid te zijn tot „het sluiten van compromissen.”
Volgens FNV-onderhandelaar Van den Bergh lijkt dit een opening te bieden voor een hervatting van de onderhandelingen. „Ik ga vandaag verkennen of het gesprek verder kan.” Daarmee is het ultimatum echter niet van tafel. „Dat blijft staan tot er hooi op de dijk is.”
Inzet van de drie vakorganisaties is „vanaf het begin” geweest dat er geen gedwongen ontslagen zouden komen. Ze vragen onder meer om een regeling voor oudere werknemers, begeleiding van werk naar werk, omscholing en een terugkeergarantie als IHC nieuwe orders in de wacht sleept waarvoor nieuwe medewerkers noodzakelijk zijn. Voor medewekers die in de loop van volgend jaar alsnog boventallig zijn, willen de bonden een afvloeiingsregeling die ruimer is dan wettelijk is vereist. Ze wezen er eerder op dat IHC de afgelopen tien jaar winstgevens is geweest en in 2014 zelfs een recordwinst van 124 miljoen euro boekte.