Politiek

„Energiebeleid doet te weinig voor milieu”

DEN HAAG (ANP). Het energiebeleid van Nederlandse kabinetten de afgelopen tien jaar heeft weinig opgeleverd voor het milieu en duurzaamheid. De resultaten zijn achtergebleven en dat komt onder meer doordat maatregelen voor energiebesparing vrijblijvend waren.

10 December 2015 13:29Gewijzigd op 15 November 2020 23:57

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer donderdag in een rapport. Nederland zit op het gebied van duurzame energie in de achterhoede in Europa. De resultaten van de CO2-reductie zijn redelijk, maar op het punt van energiebesparing blijft Nederland achter bij de ambities. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft volgens de Rekenkamer wel maatregelen genomen waardoor het er wat energiebesparing betreft beter uitziet de komende vijf jaar.

Uit het rapport blijkt dat het energiebeleid de afgelopen tien jaar te veel als los zand aan elkaar hing. Er is meer samenhang nodig in de afweging tussen wat duurzame maatregelen kosten en in hoeverre ze doen wat ze beogen. Voor een volledig duurzame energievoorziening in 2050 moet het kabinet echt keuzes gaan maken, meent de Rekenkamer.

Kritiek is er op het besluit uit 2007 om van Nederland de ‘gasrotonde’ van Europa te maken. Er werden miljarden euro’s in geïnvesteerd terwijl nut en noodzaak niet helder waren. Het doel van de gasrotonde was dat Nederland buitenlands gas uit Rusland en Noorwegen en liquide gas uit andere landen zou gaan verdelen over Europa.

In de afgelopen tien jaar is 11 miljard euro uitgegeven voor een duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening. Fiscale regelingen hebben ook vele miljarden gekost. Daar staan inkomsten tegenover voor de schatkist, bijvoorbeeld uit de energiebelasting en aardgasbaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer