Binnenland

Van Maserati naar arrestantenbusje

AMSTERDAM (ANP). Van ‘Maserati-man’ naar bajesklant. Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp hoorde donderdag 2,5 jaar cel tegen zich uitspreken. De man verrijkte zich volgens de rechter jarenlang op illegale wijze toen hij directeur was van de corporatie die zich met name richtte op sociale woningbouw. Hoewel zijn auto niets met de strafzaak te maken had, werd het feit dat hij rondreed in een peperdure Maserati als symbool gezien van zijn gedrag.

10 December 2015 12:47Gewijzigd op 15 November 2020 23:57

Hubert Möllenkamp (65 jaar) werd in 2009 ontslagen door Rochdale. De woningcorporatie deed aangifte tegen de voormalige bestuursvoorzitter wegens onder meer fraude, verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen. In het kielzog van Möllenkamp werden ook zijn echtgenote en diverse medewerkers hiervan verdacht.

Wat volgde was een jarenlang proces van een parlementaire enquête en een strafzaak, waar woensdag de uitspraak in werd gedaan. Tijdens deze zaken werd een inkijkje gegeven in het leven van Möllenkamp, een man die volgens het OM een luxe leven wilde leiden en graag gezien wilde worden. Rochdale betaalde lange tijd de telefoonkosten van het hele gezin van Möllenkamp. Ook had hij twee creditcards van de zaak, die ongeveer gelijktijdig gebruikt zijn in zowel Nederland als Spanje. Ook Möllenkamps vrouw Albertine had etentjes waarmee ze betaalde met de kaart van Rochdale. Een weekendje in het Hilton in Antwerpen rond Möllenkamps verjaardag, werd gevierd op kosten van de zaak.

Het gevoel dat bleef overheersen was: hoe kon het gebeuren dat iemand in de semipublieke sector zichzelf zo kon verrijken? Iets wat overigens niet alleen bij Rochdale gebeurde, de afgelopen jaren zijn er tal van voorbeelden van falend beleid in de publieke en semipublieke sector, zoals bijvoorbeeld bij Inholland en Vestia. Meerdere onderzoekscommissies en rechters hebben zich er al over gebogen.

Möllenkamp zelf had tijdens de strafzaak aangegeven alles „ten zeerste te betreuren”. Het liefst had hij alles willen terugbetalen, vertelde hij, maar omdat hij failliet is en leeft van een AOW-pensioen ziet hij daar geen mogelijkheden toe. Maar de rechtbank was hiervan niet onder de indruk. „Hij heeft geen enkel schuldbesef getoond”, oordeelde die donderdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer