Oudenhoorn zoekt steun bij provincie om fusie
OUDENHOORN. De inwoners van Oudenhoorn zoeken het hogerop. Omdat de gemeente Nissewaard hun dorpje niet aan Hellevoetsluis wil afstaan, gaat Stichting de Hoornse Hoofden donderdag de provincie Zuid-Holland vragen in te grijpen.
Voorzitter Leen Keijzerwaard koestert hoge verwachtingen. Zeker sinds vorige week. Hoewel 93 procent van alle Oudenhoornaars liever onder de vlag van Hellevoetsluis vaart, wil Nissewaard het dorpje (1200) zelf houden. De piepjonge fusiegemeente verkreeg deze dorpskern begin dit jaar bij een samenvoeging van de gemeente Bernisse met het veel grotere Spijkenisse.
Oudenhoorn zegt veel meer binding met Hellevoetsluis te hebben. Nissewaard wil echter 25 miljoen euro als compensatie. Hellevoetsluis bood 6 miljoen en is uiteindelijk tot 10 miljoen gegaan. „Grenscorrecties worden meestal met gesloten beurzen gedaan.”
Donderdag buigt de gemeenteraad van Nissewaard zich over het afwijzende advies van zijn college, een dag later spreekt de politiek van Hellevoetsluis zich uit. Keijzerwaard: „In Nissewaard steunt de grote meerderheid het college. Maar de raad in Hellevoetsluis gaat zijn gemeentebestuur unaniem opdragen om de provincie Zuid-Holland als scheidsrechter erbij te vragen.”
Het Oudenhoornse actiecomité neemt zelf donderdag eenzelfde stap. Sinds het dorp onverwacht steun in de rug kreeg, doet het dit met des te meer moed, verklaart Keijzerwaard. „Toen commissaris van de Koning Smit vorige week de oude burgemeester van Spijkenisse als de nieuwe burgemeester van Nissewaard installeerde, heeft hij gewaarschuwd dat de gemeente het besluit goed moet overwegen en moet luisteren naar de wens van de inwoners.”
De CdK doelde op de hartenwens van de Oudenhoornaars, bezweert Keijzerwaard. Huis-aan-huisblad De Botlek noteerde het citaat iets anders: „Ik vertrouw erop dat deze kwestie goed wordt opgelost, waarbij de belangen van alle burgers vooropstaan. Ik hoop niet dat er van bovenaf moet worden ingegrepen.”
Niet netjes
Oudenhoornaar P. Hoogendoorn (58) vecht niet mee met het gros van zijn dorpelingen. „Hellevoetsluis heeft geen SGP, dus daar gaat mijn stem verloren. Toen wij als Bernisse bij Spijkenisse werden gevoegd, ging de CU/SGP daar van één naar twee zetels.” Dat lag overigens niet aan Oudenhoorn, bekent de agrariër, nummer vijf op de lijst. „Hier kwamen twaalf stemmen vandaan. Enkele daarvan waren van onkerkelijke mensen die op mij hadden gestemd.”
Dat de meeste dorpelingen wél voor Hellevoetsluis voelen, kan hij op zich begrijpen. „Het schijnt jaarlijks 200 euro aan belastingen te schelen. Maar vooral: Spijkenisse ligt hier 15 kilometer vandaan. Hellevoetsluis 3.” Net als de meeste Oudenhoornaars doet het echtpaar zijn boodschappen in het nabijgelegen stadje. Maar het hart van Hoogendoorn ligt niet alleen om politieke redenen toch in Spijkenisse. „Daar gaan wij naar de kerk, sinds de gereformeerde gemeente van Hellevoetsluis in 2013 werd opgeheven.” Hoogendoorn is er ambtsdrager.
Dit neemt niet weg dat hij de Oudenhoornaars „niet netjes” behandeld vindt door fusiegemeente Nissewaard. „Er schijnt zo veel geld uit dit dorp te komen. Maar als dat klopt, kan Oudenhoorn ook wel op zichzelf gaan, denk ik dan.”