Buitenland

Ondanks debat volhardt Obama in gebed voor Amerika

APELDOORN. Zodra Amerikaanse media berichten over slachtoffers bij een (nieuwe) schietpartij, explodeert Twitter van de gebeden en het meeleven („thoughts and prayers”). Totdat vorige week een krant vaststelde dat God hier machteloos staat.

7 December 2015 17:47Gewijzigd op 15 November 2020 23:53
Voorpagina Daily News afgelopen na de terreuraanslag in San Bernardino. beeld Twitter
Voorpagina Daily News afgelopen na de terreuraanslag in San Bernardino. beeld Twitter

De populaire New Yorkse krant Daily News (een van de grootste dagbladen van de VS) vulde donderdag de voorpagina met de kop ”God isn’t fixing this” (dit lost God niet op). Daaromheen stonden tweets van bekende Republikeinen die spraken over hun gebeden voor de slachtoffers.

De actie volgde op de schietpartij van woensdag, toen een geradicaliseerd islamitisch echtpaar in Californië het vuur opende op een bedrijfsfeest in San Bernardino en veertien slachtoffers maakte. Kranten wereldwijd schreven daarop dat er in de VS vrijwel elke dag doden vallen door schietpartijen.

Een afbeelding van Daily News ging via sociale media de wereld over, en riep veel reactie op. Schande, riepen sommigen. Het regende klachten over media die altijd plat spreken over alles wat velen met eerbied benaderen.

De Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul betreurde de actie van Daily News. „Werkelijke gebeden zijn geen politiek doekje voor het bloeden.”

De vicegouverneur van de staat Texas, Dan Patrick, stuurde een alternatieve voorpagina rond. Onder de fictieve naam ”Texas News” verscheen de boodschap: ”God hears our prayers” (God hoort onze gebeden). En ook daar stonden tweets bij.

Maar dat kwam Patrick duur te staan. In reacties werd gevraagd of hij zeker was dat de „14 doden waren gevallen omdat God onze gebeden hoort?” Uiteindelijk trok hij zijn tweet „teleurgesteld” in.

Hoofdredacteur Jim Rich van Daily News reageerde door te zeggen dat zijn krant gebed en godsdienst niet veroordeelt, maar dat hij zich tegen „lege platitudes” keert.

Andy Crouch van Christianity Today schreef in een reactie dat gebed nooit is bedoeld om dingen te ‘fixen’, maar dat dit de afhankelijkheid van God uitdrukt. „We moeten geen valse tegenstelling tussen gebed en actie oproepen, alsof het onmogelijk is te bidden tijdens actie.” Het oproepen tot het nalaten van gebed noemde hij juist een vorm van „afgoderij” die het schepsel in plaats van de Schepper stelt.

President Obama hield gisteren een tv-toespraak naar aanleiding van de terreuractie in San Bernardino. Hij deed dat vanuit zijn eigen kantoor, het Oval Office. Dat doet hij alleen als het echt belangrijk is. „Vrijheid is sterker dan angst”, zette het Witte Huis boven de toespraak. „Wij zullen deze strijd winnen.”

De president benadrukte vooral het belang van de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Daarna wil hij de mogelijkheden om wapens te kopen beperken. In Amerika is het recht op wapenbezit echter diep verankerd, dus de regering kan dat op zijn best een klein beetje beperken. Obama riep het Congres daarom op wapenverkoop te blokkeren aan mensen die bij luchtvaartmaatschappijen op een zwarte lijst staan.

De president had zijn gebeden nog niet aangepast. Aan het slot van zijn toespraak volgde de gebruikelijke wens dat „God de Verenigde Staten van Amerika zegent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer