Economie

Mestafzetcontracten in 2005 van de baan

Veehouders hoeven vanaf 1 januari volgend jaar geen mestafzetovereenkomsten meer af te sluiten. Het zogenaamde MAO-systeem is volgens minister Veerman van Landbouw overbodig.

Redactie politiek
19 March 2004 21:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Daarom heeft het kabinet vrijdag tot afschaffing besloten. Het MAO-systeem houdt in dat veehouders voordat zij mest produceren, contracten moeten afsluiten met afnemers van mest, bijvoorbeeld akkerbouwers. De regeling is met name van belang voor veehouders die veel vee hebben en weinig land om te mest uit te rijden: de intensieve veehouderij.

De afschaffing van het MAO-systeem loopt vooruit op de bredere herziening van het mestbeleid in 2006 dat Nederland in opdracht van de Europese Unie moet uitvoeren. Het bestaande stelsel van mestproductierechten, varkens- en pluimveerechten blijft vooralsnog bestaan. Een veehouder die geen productierechten heeft, mag geen koeien, varkens en kippen houden.

Door middel van het mestproductiestelsel houdt de overheid de totale landelijke mestproductie beheersbaar. Het MAO-systeem, dat in 2002 is ingevoerd, is in de kern ook een beheersstelsel. Veerman vindt het niet nodig dat er twee beheersstelsels naast elkaar bestaan. Afschaffing ervan leidt voor boeren tot minder regels. Bovendien besparen ze jaarlijks 16 miljoen euro aan administratieve lasten.

Oorspronkelijk was het de bedoeling het systeem van mestproductierechten vanaf 2005 te laten vervallen en het MAO-systeem te handhaven. Nadere analyse door het ministerie van Landbouw op het punt van uitvoerbaarheid, stabiliteit, bedrijfsontwikkeling en administratieve lastendruk heeft het kabinet het tegenovergestelde doen besluiten.

Overigens moeten alle betrokkenen zich aan de regels houden tot 1 januari volgend jaar. Pas dan is de afschaffing een feit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer