Buitenland

Irak: Turkse troepen Mosul schenden internationaal recht

BAGDAD (AP). Turkije schendt het internationaal recht door troepen naar de door Islamitische Staat bezette Noord-Iraakse stad Mosul te sturen. Dat heeft de Iraakse president Fuad Masum zaterdag gezegd. De komst van de Turkse militairen doet de spanningen in de regio alleen maar oplopen, zei Masum.

5 December 2015 16:50Gewijzigd op 15 November 2020 23:51
Fuad Masum. beeld AFP
Fuad Masum. beeld AFP

De Iraakse president verwijt Turkije ‘een inbreuk op internationale regels, wetten en de Iraakse soevereiniteit’. De regering in Bagdad eist dat het buurland zijn troepen terugtrekt. Voorzitter Hakim al-Zamili van de parlementscommissie voor veiligheids- en defensiezaken ging nog een stap verder en riep premier Haider al-Abadi op tot luchtaanvallen op de Turkse troepen.

Turkije heeft bekendgemaakt een met pantserwagens uitgerust bataljon naar de regio Bashiqa te hebben gezonden. De militairen trainen er plaatselijke strijders zodat zij beter voor de dag komen in de strijd met IS. De Turken nemen onder meer strijders van de Koerdische peshmerga in Noord-Irak onder hun hoede.

Mosul werd in augustus vorig jaar ingenomen door IS. De terreurbeweging boekte razendsnel terreinwinst omdat het Iraakse leger volkomen ineenzeeg.

Volgens de gouverneur van de noordelijke provincie Ninevah Atheel al-Nujaifi zijn de Turkse troepen er gelegerd op verzoek van premier Al-Abadi en minister van defensie Khaled al-Obeidi. Volgens Al-Nujaifi, die tot het opzetten van het trainingskamp besloot, trainen de Turken er soennitische strijders. De Turkse militairen zouden hun pupillen echter niet van wapens voorzien.

„Ze hebben ons geen wapens gegeven, ook al vroegen we hun daarom”, zei Al-Nujaifi. „We hebben deze troepenmacht uitgerust uit eigen zak met behulp van de zwarte markt en we denken dat zij de beste troepenmacht vormen om Mosul te bevrijden (…) Deze mensen zullen heel effectief stand kunnen houden omdat ze hiervandaan komen en ze niet op verzet zullen stuiten van de lokale bevolking.”

Soennitische strijders in Ninevah en in de westelijke provincie Anbar klagen al lange tijd dat de door sjiieten gedomineerde Iraakse regering verzuimt hen te bewapenen en te steunen. De regering in Bagdad vreest dat eenmaal bewapende soennieten zich tegen haar zullen keren.

De grieven van het soennitische volksdeel droegen belangrijk bij aan de opkomst van het radicaalsoennitische IS. Aanvankelijk kon de terreurbeweging onder soennieten op brede steun rekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer