Politiek

Geen haastig besluit over inzet in „Syrië”

DEN HAAG (ANP). Of Nederland op verzoek van de Amerikanen de militaire actie tegen Islamitische Staat uitbreidt naar Syrië, moet de komende tijd blijken. Het kabinet wil een besluit daarover niet overhaasten, bleek vrijdag uit uitspraken van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Beide bewindslieden merkten op dat „Nederland al heel veel doet”. Er worden onder meer luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in Irak.

4 December 2015 17:38Gewijzigd op 15 November 2020 23:50

De Amerikanen hebben onder meer aan Nederland gevraagd om de strijd tegen IS „te intensiveren”. Koenders: „We gaan eigenstandig kijken of daar nog iets bovenop moet of niet.” Hij noemde IS een octopus met tentakels in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa. De afweging die de regering moet maken is volgens de minister of ingrijpen ertoe bijdraagt om IS te vernietigen. Behalve bombarderen is ook het afknijpen van olieinkomsten en andere financiën een mogelijkheid om IS te treffen.

In de Kamer zijn onder meer VVD, CDA en PVV voor ingrijpen in Syrië. Coalitiepartij PvdA is terughoudend maar „niet principieel” tegen.

Een mogelijke uitbreiding van de Nederlandse inzet naar Syrië baart de militaire vakbond AFMP zorgen. Er is te weinig personeel, materieel en geld voor, aldus voorzitter Anne-Marie Snels. Als het gaat om bombarderen, is de enige manier volgens de vakbond dat wordt geschoven met de F16’s die nu al boven Irak worden ingezet. „Maar dat is een politieke beslissing.”

Behalve verzoeken van de Amerikanen en Fransen heeft de VN onlangs een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen IS met alle middelen te bestrijden. De Fransen en sinds deze week ook de Britten zijn militair actief boven Syrië. En de Duitse luchtmacht gaat verkenningsvluchten boven dat land uitvoeren.

Of de terreurdreiging groter wordt als Nederland ook Syrië zou gaan bombarderen, is afwachten. De huidige Nederlandse deelname aan de strijd tegen IS speelt al een rol in de dreiging van islamitische extremisten, zegt Bibi Van Ginkel, terrorismedeskundige bij instituut Clingendael. „Het kan een extra rol spelen. De manier waarop de buitenlandse politiek wordt gevoerd is van invloed op jihadisten, zowel die in Syrië als die in Nederland. Het zou weer een druppel kunnen zijn voor geradicaliseerde personen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer