Buitenland

Denen houden de ‘EU-boot’ af

KOPENHAGEN (ANP/DPA). Denen willen hun aparte status in de Europese Unie behouden en willen dat de Deense regering niet meer Europese regelgeving overneemt. Het is de uitslag van een referendum dat donderdag werd gehouden over de vraag of het land zijn aparte status ten aanzien van het beleid voor Binnenlandse Zaken en Justitie moet opgeven en zich moet gaan richten op de gezamenlijke Europese aanpak van kwesties over justitie en veiligheid.

3 December 2015 21:33Gewijzigd op 15 November 2020 23:49

Nadat vrijwel alle stemmen waren geteld, bleek donderdagavond dat het referendum een overwinning is geworden voor de eurosceptici. Van de kiezers heeft circa 53 procent voor handhaving van de huidige situatie gestemd en bijna 47 procent tegen. Handhaving betekent dat Denemarken hier zijn uitzonderingspositie behoudt en niet meer bevoegdheden overdraagt voor betere Europese samenwerking.

Het referendum was naar aanleiding van het lidmaatschap van de in Den Haag gevestigde Europese politieorganisatie Europol. Kopenhagen zou in 2016 moeten afzien van zijn uitzonderingspositie met betrekking Justitie en Binnenlandse Zaken om in de nieuwe opzet lid te kunnen blijven van Europol.

De liberale minderheidsregering van Lars Lokke Rasmussen hoopte dat de kiezers akkoord zouden gaan met meer integratie in de EU met het oog op het Europol-lidmaatschap. Rechts-populistische en eurosceptische partijen ijverden er met succes voor dat de kiezers dat zouden dwarsbomen. Voor het lidmaatschap van Europol in 2016 moet nog naar een oplossing gezocht.

Het land is sinds 1973 lid van de EU, maar heeft in 1992 uitzonderingen ten aanzien van het lidmaatschap bedongen. Dat was na een referendum waarbij de kiezers het Verdrag van Maastricht afwezen. In 2000 stemden ze tegen de euro als munteenheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer