Kerk & religie

Europa „laboratorium” voor nieuwe vormen van christendom

DRIEBERGEN. In Europa is het „allesbehalve” afgelopen met het christendom. Het werelddeel zou weleens een „laboratorium” kunnen zijn voor nieuwe vormen van het christelijke geloof.

Redactie kerk
3 December 2015 14:52Gewijzigd op 15 November 2020 23:49
„Veel mensen komen naar Berlijn omdat het zo geweldig is en uitdagend”, zegt kerkplanter Fridtjof Leemhuis in het deze week verschenen boekje ”Praten met pioniers”. „Maar de stad waardeert eigenlijk alleen de meest succesvolle mensen. Niet de nummer drie
„Veel mensen komen naar Berlijn omdat het zo geweldig is en uitdagend”, zegt kerkplanter Fridtjof Leemhuis in het deze week verschenen boekje ”Praten met pioniers”. „Maar de stad waardeert eigenlijk alleen de meest succesvolle mensen. Niet de nummer drie

Dat schrijft prof. dr. Stefan Paas in zijn inleiding op het boekje ”Praten met pioniers” van Martin de Jong en Suzanna Blackmore van het netwerk MissieNederland. In de deze week verschenen uitgave stellen twaalf Europese gemeentestichters zich voor. Elke kerkplanter geeft een aantal persoonlijke lessen mee die hij geleerd heeft tijdens het pionieren in een seculiere omgeving.

Prof. Paas, hoogleraar missiologie en interculturele theo­logie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen, stelt dat het in Europa „nog allesbehalve afgelopen is met het christendom. Integendeel, recent onderzoek wijst erop dat in de meest seculiere landen van Europa de secularisatie zo langzamerhand tot stilstand is gekomen onder de jongste generaties. Hier en daar is er zelfs sprake van lichte groei.”

Voorhoede

Europa zou weleens een „laboratorium” kunnen zijn voor nieuwe vormen van christendom, verwacht prof. Paas. „We zouden het haast vergeten bij alle sombere verhalen over de neergang van de grote kerken, maar Europa bruist van de initiatieven! Ik denk dat kerkplanters een voorhoede zijn van een nieuwe generatie Europese christenen: enthousiast, zonder illusies over een seculiere wereld, multicultureel, globaal georiënteerd, stedelijk, en met het verlangen dat het evangelie impact heeft in Gods wereld.”

Piotr Gasorowski begon acht jaar geleden als kerkplanter in het Poolse Krakow. Hij vertelt dat hij een verandering van denken heeft doorgemaakt. „Een aantal jaren geleden dacht ik nog dat je pas een gemeente kon starten als je genoeg geld had, of wanneer de moedergemeente sterk genoeg is om het project te begeleiden. Maar wees nou eens eerlijk, er is nooit genoeg geld en welke kerk is nou echt sterk genoeg om een gemeente te planten?”

Inmiddels telt zijn gemeente zo’n honderd mensen. „Ik merk dat mensen heel geïnteresseerd zijn in eerlijke relaties zonder bijbedoelingen. Door de cultuur is de bevolking erg op zichzelf gericht. In de gemeente willen we juist laten zien dat het in het evangelie om God gaat. Door Hem te leren kennen, ontdek je je ware identiteit. De kracht van onze aanpak ligt in de gemeentecultuur die we creëren.”

Tim Coomar, pionier in Athene, laat de lezer delen in de moeilijke kanten van het kerk planten. „Geregeld ben ik in conflict met mezelf. Het is zo makkelijk om jezelf een schouderklopje te geven als het goed gaat. Te denken dat het ‘succes’ van jou afhangt. Kerkplanting betekent dat ik teruggeworpen word op mijzelf en Gods genade en vergeving nodig heb.”

Berlijn

Fridtjof Leemhuis pioniert in de wijk Kreuzberg in Berlijn: „Veel mensen komen naar Berlijn omdat het zo geweldig is en uitdagend. Maar de stad waardeert eigenlijk alleen de meest succesvolle mensen. Niet de nummer drie of vier op de lijst. Dat geeft mensen een hoop stress.”

In 2014 mocht hij de eerste mensen dopen in een meertje aan de rand van Berlijn. „Een van de dopelingen was lid vanaf het begin en een andere was een complete atheïst, opgegroeid in Oost-Berlijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer