Politiek

In memoriam SGP’er Wim Kolijn (1944-2015)

TERNEUZEN. In zijn woonplaats Terneuzen overleed woensdagmiddag Wim Kolijn, oud-voorzitter van de SGP. Een nuchtere Zeeuw die met gevoel voor humor de partij met vaste hand en diepgewortelde overtuiging leidde door een woelige periode.

3 December 2015 11:39Gewijzigd op 15 November 2020 23:48
Wim Kolijn, beeld RD, Anton Dommerholt
Wim Kolijn, beeld RD, Anton Dommerholt

Elf jaar lang, van 2000 tot 2011, was Kolijn partijvoorzitter; hij was de eerste niet-predikant die de voorzittershamer van de staatkundig gereformeerden hanteerde. Maar zijn verdiensten voor de partij zijn groter. Hij zat ook twaalf jaar voor de SGP in de gemeenteraad van Terneuzen en 21 jaar in de Provinciale Staten van Zeeland. Kolijn leed, evenals SGP-senator Holdijk, die afgelopen maandag overleed, aan een ernstige ziekte.

Kolijn was een nuchtere Zeeuw met humor. Hij liet zich weleens ontvallen dat hij zich op dit punt inhield omdat het afbreuk zou doen aan de boodschap van de SGP.

De SGP’er was een ernstig man; hij zag het leven als voorbereiding op de eeuwigheid. „Alles dient daarop gericht te zijn, want je weet nooit hoe oud je wordt; het kan ineens zo ver zijn. Dat is een duidelijk Bijbels gegeven,” verklaarde hij tegenover de Provinciale Zeeuwse Courant.

Zijn grootste hobby was het lezen van kerkhistorische werken en algemene geschiedenis. Hij noemde zichzelf geen schrijver, maar toch nam hij de pen ter hand en publiceerde vorig jaar bij De Banier een boek over de zeventiende-eeuwse Schotse predikant Thomas Hog. Vele jaren ging hij op vakantie naar Schotland, sinds enkele jaren leidde hij ook reizen: „Ik ben niet zo’n uitgaander, Schotland is net ver genoeg en prachtig. Met mooie steden als Edinburgh en ongerepte natuur, maar ook met een rijke kerkgeschiedenis.”

Kolijn was lid van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Terneuzen; deze gemeente diende hij als diaken en later als ouderling. Na zijn afscheid als SGP-partijvoorzitter kreeg hij meer tijd voor zijn ambt.

Hij zag zichzelf niet als een intellectuele hoogvlieger: „Mijn stelregel is: als je beseft dat je zelf een middelmatig niveau hebt, moet je goed gebruik zien te maken van het denkwerk dat door anderen is gedaan.” En dat deed hij volop; zijn belezenheid was groot. Bovendien bestaat er een verschil tussen kennis en wijsheid. Kolijn wist dat. Hij citeerde daarbij graag Jacob Cats: „Geleerdheid is een grote stut, maar wijsheid maakt haar slechts van nut.”

Onder Kolijn besloot de partij de afstandelijke houding ten opzichte van het gebruik van radio en televisie te laten varen. Als voorzitter stak hij ook tijd in het vitaal houden en professionaliseren van de kiesverenigingen. De plaats van de vrouw in de SGP kostte hem ook veel tijd. Hij was diep teleurgesteld toen de Hoge Raad in 2010 uitsprak dat de partij vrouwen tot het passief kiesrecht toe moest laten. Kolijn viel toen terug op de belijdenis: „Uiteindelijk regeert God en daar heeft Hij zelfs de SGP niet voor nodig.”

Een diep geestelijk inzicht toonde de SGP’er ook bij de presentatie van zijn boek over Hog. In lijn met de theologie van deze predikant stelde hij: „Vertroosting behaagt ons, maar onderwerping behaagt God.”


Lees ook:

Thomas Hog, predikant op een verwaarloosde akker – presentatie boek (Reformatorisch Dagblad, 24-01-2014)

Gedoopt bij de Flodewiekers – interview (Reformatorisch Dagblad, 27-02-2013)

Een tijd van gaan – door W. Kolijn (De Banier, 21-01-2011)

“Een columniste schreef: Die man had toch gelijk” – interview n.a.v. afscheid SGP (Reformatorisch Dagblad, 08-01-2011)

Kolijn: Niet de Hoge Raad, maar de hoogste Rechter regeert – interview (Reformatorisch Dagblad, 10-04-2010)

Humorist en realist : SGP-voorzitter Wim Kolijn: Soms aarzel ik te lang met het nemen van besluiten – interview (Reformatorisch Dagblad, 02-03-2007)

SGP’er Kolijn uit Zeeuwse Staten (Reformatorisch Dagblad, 29-11-2006)

Kolijn Koninklijk onderscheiden (De Banier, 10-12-2004)

Kolijn: Geschiedenis en humor politieke wapenen – interview (Reformatorisch Dagblad, 22-12-2000)

Kolijn beste Zeeuwse politicus (Reformatorisch Dagblad, 24-02-1999)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer