Auto’s plotseling vies door Saharazand
Menig automobilist was donderdagmiddag onaangenaam verrast na terugkeer bij zijn auto. Door een dun laagje Saharazand uit Algerije zagen veel auto’s er opeens erg vuil uit.
In grote delen van West- en Midden-Europa slaat dezer dagen een dun laagje woestijnzand neer. Het zand is op 13 maart in de atmosfeer gekomen na een storm in Noord-Algerije en is vervolgens op grote hoogte in noordelijke richting naar Europa geblazen. Daar komt het nu als gevolg van regenbuien naar beneden.
Deskundigen van het KNMI in Den Bilt spreken van een opmerkelijk groot spreidingsgebied. Het zand heeft zich tot nu toe met een boog over Zuid-Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Polen verspreid. In de afgelopen honderd jaar is het slechts vijftien keer gebeurd dat zand uit de Sahara op zo’n grote schaal in Europa neerslaat, aldus een woordvoerder van het KNMI. Steeds gebeurde het als het relatief warm weer was voor de tijd van het jaar.
Saharazand is herkenbaar aan de fijne rode stoflaag die na een regenbui achterblijft. Vooral na een licht buitje is het stof terug te vinden op voorwerpen als auto’s, daken en tuinmeubilair. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur van het stof variëren van licht grijs tot rood of bruin. Het bevat verschillende mineralen.
Neerslag van Saharastof is een eeuwenoud verschijnsel. Vroeger konden weerkundigen het niet verklaren. De rode kleur werd wel toegeschreven aan insecten. De neerslag van het zand stond bekend als bloedregen of wonderregen. In de landen rond de Middellandse Zee is het een normaal verschijnsel.
Tegenwoordig is met moderne (weer)satellieten al vroeg te zien dat de zand- en stofwolken er aankomen. De afgelopen dagen waren de stofwolken duidelijk te zien op satellietfoto’s van Spanje en Frankrijk.
Het zand kan soms een lange weg afleggen voor het hier is. Op 4 februari 2000 is in ons land ook fijn Saharastof neergeslagen. Dat bleek toen uit Mauretanië te komen. Daar was het door een zandstorm op 31 januari in de lucht terechtgekomen. In de hoge luchtlagen werd het meegevoerd naar de Atlantische Oceaan tot een eind ten westen van Madeira. Vervolgens is het stof naar het noorden geblazen om vervolgens via het zuiden van Engeland met een zuidwestelijke stroming bij ons terecht te komen. Het komt zelden voor dat zand uit de Sahara zo’n lange omweg aflegt, meestal komt het met zuidelijke winden vrijwel recht naar ons toe.