„Bloed uit navelstreng bewaren is overbodig”
Commerciële bedrijven die jonge ouders aanbieden om bloed uit de navelstreng van hun baby te bewaren, zijn praktisch overbodig. De Europese Groep voor Ethiek in wetenschap (EGE), een adviesorgaan van de Europese Commissie, heeft dat donderdag gemeld.
Volgens het orgaan is de kans vrijwel verwaarloosbaar dat het bloed ooit nodig is. Toepassingen zijn niet zeker en onzeker is ook of het bloed langer dan vijftien jaar goed blijft.
De navelstrengbloedbanken zijn sinds enkele jaren actief. Tegen betaling door de ouders bewaren ze het bloed voor gebruik bij eventuele ziektes van het kind. De navelstreng is rijk aan stamcellen, die bruikbaar kunnen zijn bij onder meer transplantaties.
Omdat de bedrijven een dienst aanbieden die niet echt zinvol is, twijfelen de Europese experts aan hun bestaansrecht. Een deel wilde een verbod, maar de meerderheid wil ze alleen ontmoedigen.
De experts zijn wel positief over algemene niet-commerciële bloedbanken die voor iedereen werken. Die verzamelen het navelstrengbloed op vrijwillige basis. Zo is er toch bloed beschikbaar voor de enkelingen die het nodig hebben.
Zo’n niet-commerciële inzamelaar is de Nederlandse Sanquin Bloedbank. De instelling gebruikt het bloed uit navelstrengen om er stamcellen van te maken. Ze bevestigt dat de kans heel klein is dat mensen hun eigen navelstrengbloed nodig kunnen hebben. „Beter is om het bloed voor iedereen te bewaren. Hoe groter de voorraad, hoe groter de kans dat we het benodigde type in voorraad hebben”, aldus medewerkster M. de Bruin-van Beek.