Dijsselbloem gaat verzekeraar ASR verkopen
DEN HAAG (ANP). Na ABN AMRO gaat de Staat nu ook de in 2008 genationaliseerde verzekeraar ASR verkopen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt. ASR wordt in delen naar de beurs gebracht.
„We hebben besloten dat de voorbereidingen voor een beursgang van ASR gaan beginnen. Een beursgang heeft onze voorkeur. ASR staat er heel goed voor en er is veel interesse. We hopen dat we in de eerste helft van volgend jaar het eerste deel kunnen verkopen”, zei Dijsselbloem over het besluit van de ministerraad.
ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. De Staat betaalde toen 3,6 miljard euro voor ASR. „Het is onze inzet daar zoveel mogelijk van terug te verdienen”, zei Dijsselbloem.
Tot op heden is 700 miljoen euro aan rente betaald over het reddingsbedrag voor ASR. De verzekeraar heeft tot en met vorig jaar 400 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan de schatkist. ASR staat voor 3,2 miljard euro in de boeken.
Het eerste deel dat verkocht wordt zal in elk geval een minderheid van de aandelen zijn. Net als ABN AMRO krijgt ook ASR krijgt een beschermingsconstructie tegen een vijandelijke overname, maar die is minder hoog dan de beschermingswal bij ABN. Dijsselbloem kiest hier niet voor certificering van de aandelen, zoals bij ABN, maar voor een ‘stichting continuïteit’. Dat is een in Nederland heel gebruikelijke verdedigingslinie tegen ongewenste overnames.
ASR-topman Jos Baeten liet in een reactie weten kennis te nemen van het besluit om ASR naar de beurs te brengen. De verzekeraar gaf aan het voornemen tot een beursgang te steunen. Volgens ASR laten de goede resultaten van de afgelopen jaren zien dat het verzekeringsbedrijf op schema ligt voor een succesvolle terugkeer naar de private markt.