Economie

Ellende voor Shell startte begin dit jaar

De moeilijkheden voor oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep begonnen aan het begin van dit jaar. Na een melding over het teveel aan bewezen reserves aan olie en gas volgde een zee aan berichten met slecht nieuws voor het concern. De gebeurtenissen op een rijtje:

ANP
19 March 2004 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

9 januari - Shell schokt de financiële wereld met de melding dat de bewezen reserves aan olie en gas 20 procent kleiner zijn dan eerder was gemeld. Het gaat om 3,9 miljard vaten. Die voorraden zijn er wel, maar kunnen niet direct worden opgepompt. Op de effectenbeurs zakte de koers van het aandeel 7,7 procent tot 38,26 euro.

14 januari - De Amerikaanse toezichthouder SEC gaat zich met Shell bemoeien. Bestuurslid R. Campos van de SEC verklaart dat „het geval Shell duidelijk lijkt.” „Ik ben ervan overtuigd dat onze controleurs de zaak bekijken.” Campos vraagt zich af hoe Shell er zo ver naast heeft kunnen zitten.

19 januari - Topman Watts stuurt een brief aan het personeel om de verontwaardiging en onrust over de neerwaartse bijstelling van de bewezen reserves weg te nemen.

26 januari - Het Amerikaanse advocatenkantoor Milberg Weiss Bershad Hynes & Lerach daagt Shell voor de rechter wegens het overtreden van boekhoudregels. Dat hangt samen met de discussie over de bewezen reserves.

5 februari - Shell laat bij de presentatie van de jaarcijfers weten een eigen onderzoek te beginnen om te bekijken hoe binnen het olieconcern is omgegaan met het vaststellen van de bewezen reserves. J. van der Veer, de tweede man, erkent dat het concern de afgelopen tijd „een heel grote deuk” in zijn reputatie heeft opgelopen. Het concern biedt excuses aan.

19 februari - De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC begint een formeel, niet openbaar onderzoek naar de situatie rond de afwaardering reserves.

3 maart - Shell houdt grote schoonmaak in de top. Watts stapt op. Van der Veer volgt hem op. Behalve Watts stapt ook de directeur van de exploratie en productiedivisie, W. van de Vijver, op. Bij dit bedrijfsonderdeel zijn de fouten in de boeken gemaakt. Van de Vijver werd door de buitenwereld genoemd als de opvolger van Watts.

8 maart - De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal beschuldigt Watts ervan de problemen over de reserves al twee jaar te kennen. Een dag later schrijft The New York Times dat ook Van der Veer op de hoogte was.

10 maart - De raad van bestuur laat weten vertrouwen te hebben in de speciale commissie die de boeken controleert. Ook de Nederlandse beurstoezichthouder AFM laat van zich horen. De instantie zegt „bijzondere aandacht” te hebben voor de gang van zaken bij Shell.

14 maart - Ook de Britse beurstoezichthouder Financial Services Authority doet onderzoek naar Shell.

17 maart - Ook de Amerikaanse justitie is een onderzoek begonnen. Het richt zich op de vraag of het bedrijf de Amerikaanse wet heeft overtreden door te zwijgen over kleinere olie- en gasreserves.

18 maart - Weer stelt Shell de reserves naar beneden bij. Van der Veer spreekt nu tegen dat hij al geruime tijd op de hoogte was van de te hoge schattingen van de bewezen reserves. De Autoriteit Financiële markten (AFM) begint een onderzoek naar mogelijke aandelenhandel met misbruik van voorkennis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer