Economie

AFM neemt Shell onder de loep

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een onderzoek begonnen naar mogelijke aandelenhandel met misbruik van voorkennis bij Koninklijke/Shell Groep. Shell verlaagde begin dit jaar zijn geschatte olievoorraad met eenvijfde. Het bedrijf stelde de reserves donderdag opnieuw naar beneden bij. In beide gevallen zakte de aandelenkoers.

Redactie economie
19 March 2004 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Shell zegt dat het zich ook moet verantwoorden aan beursbedrijf Euronext en de financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse beursautoriteit SEC begon eerder al een onderzoek.

Volgens het Nederlands-Britse bedrijf heeft Euronext vragen gesteld over de manier waarop Shell op 9 januari bekendmaakte dat het zijn olie- en gasreserves naar beneden moest bijstellen. Euronext en de Britse beurswaakhond willen verder algemene details over de zaak weten.

De Nederlandse beurswaakhond geeft verder geen commentaar. De autoriteit werd eerder deze maand gealarmeerd door artikelen in Amerikaanse kranten waarin werd beweerd dat de top van Shell twee jaar geleden al op de hoogte was van de te hoge schatting van de bewezen olie- en gasreserves.

Shell zegt mee te werken aan alle onderzoeken. Volgens president-commissaris A. Jacobs zijn er momenteel geen aanwijzingen dat iemand in aanloop naar de eerste reservebijstelling grote hoeveelheden aandelen heeft gedumpt. Wat Euronext en AFM nu doen, is een normale gang van zaken, aldus Jacobs.

Het olieconcern kondigde donderdag tevens aan de publicatie van zijn jaarverslag uit te stellen naar eind mei. Shell heeft de jaarvergadering die op de agenda stond voor 23 april verschoven naar 28 juni.

In januari schokte Shell de financiële wereld door zijn olievoorraad met 3,9 miljard vaten terug te brengen. Deze hoeveelheid is er wel maar kan niet direct worden opgepompt. De neerwaartse bijstelling gaat nu over 250 miljoen vaten aan het eind van 2002.

De koers van het aandeel daalde na het bericht met 3 procent. Een beurshandelaar in Londen beoordeelde de nieuwe bekendmaking met „verschrikkelijk.” Om de aandeelhouders enigszins tegemoet te komen heeft Shell gezegd een tweede interim-dividend uit te keren. Reserves vormen een belangrijke indicatie van de winstgevendheid van olieconcern op lange termijn.

Er lopen in totaal vier onderzoeken naar de gang van zaken rond de oliereserves. Drie beurswaakhonden, de Amerikaanse, de Britse en de Nederlandse speuren naar mogelijke misstanden rond de kwestie en de gevolgen voor de aandeelhouders. Ook het concern zelf heeft een onafhankelijke commissie het bedrijf ingestuurd om te onderzoeken wie wat wanneer wist over de echte voorraadcijfers en wat vervolgens met die kennis is gedaan.

De kwestie heeft topman Watts en bestuurder Van de Vijver al de kop gekost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer