„Temperamentvolle” Spanjaarden in Hermitage
AMSTERDAM (ANP). Museum De Hermitage in Amsterdam belicht vanaf zaterdag de Spaanse geschiedenis. Schilderijen en etsen van onder meer stierengevechten, koningen en notabelen, landschappen en historische en religieuze taferelen geven bezoekers een „temperamentvolle” blik op Spanje vanaf de zestiende eeuw.
Nooit eerder was in Nederland zo’n groot overzicht van Spaanse kunst te zien, zegt directeur Cathelijne Broers van de Hermitage. „In Nederlandse musea zijn Spaanse werken bijna niet te vinden. Alleen het Rijksmuseum heeft een paar werken, maar dat is een uitzondering.”
Op de tentoonstelling hangen schilderijen van beroemde meesters als El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo en Goya. Topstukken zijn ‘De apostelen Petrus en Paulus’ van El Greco, ‘Onbevlekte ontvangenis’ van Murillo en ‘Portret van de actrice Antonia Zárate’ van Goya.
De werken zijn afkomstig van het moedermuseum in het Russische Sint Petersburg, dat de grootste collectie Spaanse kunst bezit buiten de Spaanse landsgrenzen. De verzameling omvat 160 meesters uit de late zestiende eeuw en zeventiende eeuw, een periode die ook in Spanje bekendstond als ‘de Gouden Eeuw’ van de schilderkunst. Daarvan zijn veertig werken naar Nederland gekomen.
„De Spaanse zaal in Sint Petersburg is nagenoeg leeg”, aldus Broers. „Die zaal hebben we, met een knipoog, gekopieerd in de Hermitage in Amsterdam.” Ook Spaanse kunst uit latere eeuwen komt aan bod. Zo zijn drie vrij onbekende vroege werken te zien van Pablo Picasso (1881-1973).
Een deel van de Spaanse meesters komt overigens ‘terug’ naar Amsterdam. De Russische tsaar Alexander I bezocht de hoofdstad in de zomer van 1814 en kocht toen van een Nederlandse bankier een groot aantal Spaanse schilderijen. Prinses Beatrix opent de tentoonstelling vrijdagmiddag.