Hypermoderne operatiekamer in vernieuwd AvL
AMSTERDAM. Het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam heeft donderdag een uitbreiding van het ziekenhuis officieel geopend. Met als technisch hoogstandje de operatiekamer van de toekomst.
De kliniek speelt met de nieuwbouw in op de verwachte groei van het aantal kankerpatiënten in de komende jaren. Het ziekenhuis pakte het groots aan: de poliklinieken werden verbouwd, de afdeling voor dagbehandeling werd vernieuwd en biedt nu plaats aan vijftig bedden, het aantal operatiekamers verdubbelde en werd voorzien van nieuwe technieken. Ook breidde het AvL het aantal bedden op de intensive care uit.
Eén zaal richtte het ziekenhuis in als ”operatiekamer van de toekomst”. Daarin werden innovaties verwerkt die de chirurg helpen om tumoren beter te verwijderen.
Zo helpt een soort TomTom de exacte locatie van de tumor te vinden. De verwachting is dat patiënten met een tumor die op lastige plek ligt met dit systeem vaker kunnen worden geopereerd, waar dit met de traditionele aanpak te riskant zou zijn.
Een tweede ontwikkeling is dat de chirurg opereert met een optische naald die tumorweefsel van gezond weefsel kan onderscheiden. Dit vergroot de kans dat de specialist de tumor volledig verwijdert.
Om er helemaal zeker van te zijn dat er geen kankercellen achterblijven, is er op de OK van de toekomst een speciale camera waarmee de chirurg kan bekijken of er kankercellen aanwezig zijn aan de randen van het weggesneden weefsel.
„Ik verwacht dat deze technologie drie belangrijke voordelen heeft”, aldus chirurg Theo Ruers van het AvL. „Patiënten met een tumor op een moeilijk te bereiken plaats kunnen nu wel worden geholpen. De kans dat er kwaadaardige cellen achterblijven wordt kleiner en er hoeft minder gezond weefsel weggesneden te worden.”
Het aantal patiënten dat het gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam behandelt, nam de afgelopen jaren toe. Die stijging zal met de vergrijzing van de bevolking naar verwachting ook de komende tijd nog aanhouden.
De OK van de toekomst zal in eerste instantie uitsluitend worden gebruikt voor patiënten met tumoren in de dikke darm en de blaas. Later wordt dit wellicht uitgebreid met operaties voor andere kankersoorten.
Voor de ontwikkeling van de techniek werkt het Antoni van Leeuwenhoek nauw samen met de Technische Universiteit Twente en industriële partners, zoals Philips.
Zie ook:
Video van de OK van de toekomst#www.youtube.com/watch?v=xitSXOaz-L4}