Kerk & religie

Nieuwe GG-site onder de bekende naam

WOERDEN. Gergeminfo.nl bestaat al een aantal jaren, maar gaat maandag opnieuw de lucht in, nu als de officiële kerkelijke website van de Gereformeerde Gemeenten.

Jan van ’t Hul
26 November 2015 13:19Gewijzigd op 15 November 2020 23:38
Bart Drost. beeld RD, Henk Visscher
Bart Drost. beeld RD, Henk Visscher

De bestaande website www.gergeminfo.nl is een particulier initiatief van Arjan van ’t Zelfde te Ugchelen, lid van de Gereformeerde Gemeenten (GG). Het deputaatschap kerkelijke dienstverlening van de Gereformeerde Gemeenten is met Van ’t Zelfde overeengekomen dat zijn website wordt samengevoegd met de nieuwe landelijke site van de Gereformeerde Gemeenten.

Bart Drost, directeur van het bureau voor kerkelijke dienstverlening van de GG te Woerden, legt uit dat algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) moeten voldoen aan bepaalde publicatiecriteria. „Voor kerken en kerkelijke instellingen geldt dat zij per 1 januari 2016 een aantal gegevens moeten publiceren op internet. Daar is een website voor nodig.”

Voor de ontwikkeling van een eigen site is het deputaatschap kerkelijke dienstverlening een samenwerking aangegaan met de ontwikkelafdeling van de Erdee Media Groep in Apeldoorn en met Van ’t Zelfde.

Gekozen is voor behoud van de bestaande domeinnaam gergeminfo.nl.

„De naam gergeminfo.nl voldoet prima als herkenbare naam voor een website van de GG. We willen ook geen verwarring zaaien door een andere naam te gaan gebruiken. We hebben wel een geheel nieuwe site ontwikkeld, waarbij we de inzichten die Van ’t Zelfde de afgelopen jaren heeft opgedaan, hebben toegepast. Van ’t Zelfde blijft nauw bij het onderhoud betrokken. Hij neemt een groot deel van het actueel houden van de informatie op de website voor zijn rekening.”

Drost vindt een kerkelijke website waardevol: „Kerkenraden en deputaatschappen zijn voor informatie tot nu toe aangewezen op het bureau in Woerden. Nu kunnen we allemaal terecht op de website, waar veel informatie over ons kerkelijk leven te vinden is. Achter een versleuteld gedeelte krijgen kerkenraden in de toekomst toegang tot extra informatie. Een site is gewoon een doeltreffende manier van informatievoorziening.”

De site is noodgedwongen ontstaan. Zonder ANBI-regeling was er geen GG-website geweest?

„Dan was de site er nu nog niet geweest, maar hij was er zeker gekomen. Vanuit verschillende deputaatschappen was er behoefte aan informatie die beter toegankelijk was. Daarnaast zie je op dit terrein dat als je zelf niets onderneemt er allerlei particuliere initiatieven ontstaan. We wilden als kerk niet op de ontwikkelingen vooruitlopen, maar we vonden het ook onwenselijk dat de ruimte die ontstond door andere partijen werd ingevuld. Het leek ons wijs om nu zelf de regie in handen te nemen. Ik behoor niet tot de categorie mensen die de keus voor een eigen website als noodgedwongen ervaren. Dit is een onomkeerbare ontwikkeling, het is de wereld van morgen.”

Welke informatie moet er openbaar worden gemaakt?

„Elke gemeente moet een aantal gegevens vermelden, zoals het contactadres en de bestuurssamenstelling, wat bij kerken natuurlijk de samenstelling van de kerkenraad is. Er hoeven geen namen van kerkenraadsleden te worden genoemd, maar wel hoe groot de kerkenraad is en hoe die is samengesteld. Ook moet er iets worden vermeld over hoe het beloningsbeleid is geregeld. Kerkenraden kunnen volstaan met de mededeling dat zij geen beloning ontvangen anders dan een vergoeding van de onkosten.”

De ANBI-status vraagt ook om openbaarmaking van de financiële situatie van de kerk.

„Gevraagd wordt om een ingedikte variant van de staat van baten en lasten, zonder veel specificaties. We hebben gezocht naar wat minimaal vereist is. Daar voldoen we aan.”

Wat ook openbaar moet worden gemaakt, is het doel van het kerk-zijn.

„We leggen daar uit dat de Gereformeerde Gemeenten overeenkomstig hun belijden een openbaring zijn van de ene heilige, algemene christelijke kerk. De grondslag daarvoor zijn de Apostolische Geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicea, de geloofsbelijdenis van Athanasius, naast de Nederlandse Geloofs­belijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels. In deze belijdenisgeschriften geeft de kerk uitdrukking aan wat zij gelooft op grond van de Bijbel als het onfeilbare en geïnspireerde Woord van God.”

Hoelang blijft het papieren kerkelijk jaarboek nog bestaan?

„Waarschijnlijk zal de huidige oplage van ruim 6000 een dalende lijn laten zien. Maar ik vermoed dat we voorlopig nog een papieren jaarboek zullen houden.”

Volgende week donderdag in de bijlage Kruispunt een artikel over de kerken en de ANBI-status.


Zie ook:

Beroepingswerk kern van Gergeminfo

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer