Buitenland

„EU-richtlijn gelijke behandeling brengt regeldruk bedrijven”

APELDOORN. Als het aan de Nederlandse Eurocommissaris Timmermans ligt, voeren de EU-lidstaten de richtlijn gelijke behandeling in. De Transatlantic Christian Council (TCC) waarschuwt. „Door de vage bewoordingen zou het kunnen gebeuren dat een islamitische slager straks varkens moet slachten.”

25 November 2015 17:09Gewijzigd op 15 November 2020 23:37
Henk Jan van Schothorst. beeld RD, André Dorst
Henk Jan van Schothorst. beeld RD, André Dorst

De richtlijn past bij de drie hoofdthema’s van de TCC: leven, gezin en vrijheid. De richtlijn staat daarom morgenavond centraal op een bijeenkomst in Urk. Drie Eerste Kamerleden van christelijke partijen zullen hun licht laten schijnen: prof. Sophie van Bijsterveld (CDA), prof. Roel Kuiper (CU) en mr. Diederik van Dijk (SGP).

TCC-directeur Henk Jan van Schothorst vreest dat deze richtlijn niet alleen de vrijheid van christenen zal inperken, maar ook de contractvrijheid voor ondernemers. „De huidige antidiscriminatiewetgeving beperkt zich tot personen. De nieuwe richtlijn zal dat uitbreiden naar het aanbod van goederen en diensten. Een hardwerkende fotograaf kan op deze manier worden gedwongen opdrachten te aanvaarden die tegen zijn geweten ingaan. Weigeren is immers discriminatie.”

De EU-richtlijn zal de opvolger zijn van de Nederlandse Algemene wet gelijke behandeling. „De regel wordt van kracht zodra de Europese Raad (de bijeenkomst van regeringsleiders, EvV) deze aanneemt”, aldus Van Schothorst.

Maar zover is het nog niet. „De richtlijn vereist instemming van alle 28 lidstaten. Omdat er weerstand is, ligt hij al sinds 2009 bij de Raad. Maar Timmermans heeft in het programma van de Europese Commissie gesteld dat dit een prioriteit voor 2016 is.”

Wat is uw bezwaar tegen gelijke behandeling?

„Daar is geen enkel bezwaar tegen. Maar uit Groot-Brittannië –dat al zo’n wet heeft– weten we dat dit beleid leidt tot regeldruk en gewetensdwang. Bedrijven worden aangeklaagd vanwege discriminatie en moeten aantonen dat ze niet schuldig zijn. Dat is omgekeerde bewijslast. Dat geeft veel juridische onzekerheid.

Er is ook gewetensdwang, omdat ondernemers worden gedwongen tegen hun geweten in te gaan. In Noord-Ierland is een bakker veroordeeld omdat hij geen taart wilde maken met reclame voor het homohuwelijk.

Officieel verbiedt de EU-richtlijn discriminatie op vier punten: handicap, godsdienst, leeftijd en seksuele voorkeur. In de praktijk in Amerika en Groot-Brittannië zie je dat rechters alle punten nuanceren, behalve seksuele geaardheid. De lobby tegen het natuurlijke gezin is machtig.”

Maar het doel van de EU is toch de diversiteit te beschermen?

„Ervaringen in Amerika en Groot-Brittannië leren dat zulke regels de diversiteit juist bedreigen. ”

Past dit voorstel in de opdracht aan Timmermans, om alles te schrappen wat niet noodzakelijk op Europees niveau hoeft te gebeuren?

„Dat moet hijzelf beantwoorden. Maar elke weldenkende Nederlander snapt natuurlijk dat dit niet bij zijn opdracht past.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer