Binnenland

RWS gebruikt middel dat slecht is voor water

ARNHEM (ANP). Rijkswaterstaat gaat op de kribben in de IJssel een onkruidverdelger gebruiken die volgens onder meer de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin slecht is voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Rijkswaterstaat heeft volgens een woordvoerder toestemming om het zogenoemde glyfosaat te gebruiken, omdat de waterveiligheid in het geding is.

25 November 2015 18:10Gewijzigd op 15 November 2020 23:37

Het gebruik van glyfosaat, de werkzame stof in onkruidbestrijder Roundup, is vanaf 1 januari 2016 wettelijk verboden. Maar volgens de dienst is er een uitzondering gemaakt voor het bestrijden van ongewenste planten- en bomengroei als de veiligheid in het geding is. In de kribben in de IJssel zitten boomwortels die op geen enkele andere manier verwijderd kunnen worden.

Rijkswaterstaat gaat tussen Brummen en Bronckhorst bomen en struiken kappen om de rivier in de uiterwaarden meer ruimte te geven en het zicht voor schippers te verbeteren. De stobben van gekapte bomen op de rivierkribben worden aangestreken met glysofaat. „De boomwortels zijn zo dik en zo ver in de kribben gegroeid dat ze niet op een andere manier definitief verwijderd kunnen worden”, aldus een woordvoerder van de dienst. „Omdat we glyfosaat in het water willen voorkomen, wordt er niet gespoten.”

De meningen over de giftigheid van glysfosaat lopen uiteen, maar er zijn zoveel aanwijzingen dat het middel slecht is voor de volksgezondheid dat het gebruik ervan vanaf volgend jaar in Nederland verboden is. Volgens de Vewin veroorzaakt het middel watervervuiling die ver boven de norm ligt. Water uit de IJssel wordt op een aantal plekken gebruikt om drinkwater van te maken.

Rijkswaterstaat wil in maart volgend jaar starten met de bomenkap langs de rivier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer