Kamer: Label alle producten uit alle bezette gebieden ter wereld
DEN HAAG. De Tweede Kamer wil dat alle producten uit alle bezette of illegaal geannexeerde gebieden wereldwijd worden gelabeld, zodat voor consumenten duidelijk is waar de spullen vandaan komen.
Een motie van de VVD met die strekking is gisteren aangenomen.
VVD’er Ten Broeke had de motie ingediend bij het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken. Tijdens dat debat werd er gesproken over het labelen van producten uit Judea, Samaria, de Golanhoogte en Oost-Jeruzalem. Daarop zou volgens de EU niet langer mogen staan: ”Made in Israel”.
Ten Broeke vindt dat niet consequent. Die eis geldt namelijk niet voor producten uit de Westelijke Sahara (bezet door Marokko), Noord-Cyprus (bezet door Turkije) of Tibet (bezet door China). De EU moet daarvoor dan ook maatregelen treffen, meent hij. De VVD-motie werd gesteund door SP, CDA en D66. Voor stemden ook ChristenUnie en SGP.
CU-Kamerlid Voordewind legde gisteren in een stemverklaring uit dat de VVD-motie „beoogt om discriminatie van Israël tegen te gaan door ook van andere landen etikettering te vragen voor producten uit betwist gebied.”
Zolang een „breder beleid ontbreekt” en de labeling dus alleen geldt voor betwiste gebieden in Israël, blijven ChristenUnie en SGP de etikettering „pertinent afwijzen”, benadrukte Voordewind.
De Kamer verwierp gisteren een motie van CDA, CU en SGP die het kabinet vraagt om „een structureel humanitair hulp- en ontwikkelingsprogramma voor Aramese ontheemden en vluchtelingen uit Syrië en Irak op te zetten.”