Monsanto laakt studie naar Roundup
AMSTERDAM. Monsanto heeft onderzoek naar het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup nooit vervalst. „Onze studies en ook andere onderzoeken bevestigen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is”, stelt de multinational.
Monsanto, fabrikant van Roundup met de werkzame stof glyfosaat, reageert desgevraagd op een kritische publicatie van twee Amerikaanse onderzoekers waarover deze krant vorige week berichtte.
In het septembernummer van het Journal of Biological Physics en Chemistry leggen de twee, Anthony Samsel en Stephanie Seneff, een verband tussen glyfosaat en een verhoogd risico op kanker. Tevens stellen ze dat Monsanto bij de toelating van het bestrijdingsmiddel ongewenste onderzoeksresultaten heeft gemixt met uitkomsten van andere proeven, waardoor dat verhoogde risico werd verdoezeld.
Monsanto spreekt in de reactie tegen dat het bedrijf met proefresultaten zou hebben gerommeld. „Die bewering mist elke grond. Slechts drie van de veertien langetermijnstudies zijn van Monsanto. Twaalf van deze studies zijn uitgevoerd volgens de gangbare onderzoeksrichtlijnen voor laboratoria. Die aanpak maakt gedetailleerde inzage mogelijk in alle onderzoeksgegevens, juist ook om te voorkomen dat er studieresultaten worden vervalst.”
Volgens het bedrijf zijn twee van de drie eigen studies, in 1980 en 1983, niet uitgevoerd volgens de laboratoriumrichtlijnen omdat die toen nog niet waren ingevoerd. „Eén onderzoek werd daarom niet geaccepteerd, de andere studie werd opnieuw tegen het licht gehouden en kreeg achteraf alsnog een kwaliteitsbeoordeling.”
De informatie die Samsell en Seneff omschrijven als „verborgen” is volgens Monsanto al sinds 1993 beschikbaar. Monsanto noemt de publicatie van de Amerikaanse onderzoekers „pseudowetenschap.”
In een nadere toelichting tegenover deze krant stelt Stephanie Seneff dat hun publicatie in het Journal of Biological Physics en Chemistry door andere wetenschappers is beoordeeld op juistheid. „Monsanto probeert ons werk in diskrediet te brengen.”