„Turks-Russische spanningen naderen kookpunt”
ANKARA (ANP). De relatie tussen Turkije en Rusland staat al geruime tijd onder druk, maar nadert door het neerschieten van een Russisch toestel door Turkse F16’s zo langzamerhand een kookpunt. De directe Russische militaire inmenging in Syrië is Ankara een doorn in het oog en heeft tot economische maatregelen over en weer gezorgd. Het herhaaldelijk schenden van het Turkse luchtruim door Russische toestellen doet de relatie ook geen goed.
De Turkse regering is op zijn zachtst gezegd niet blij met de Russische strategie in Syrië. Afgelopen week werd de Russische ambassadeur in Ankara op het matje geroepen wegens de aanhoudende zware bombardementen op Turkmeense dorpen in het noorden van Syrië. De Turkmenen zijn bondgenoten van Ankara in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad, die juist weer door de Russische president Vladimir Poetin in het zadel gehouden wordt.
De steeds nadrukkelijker Russische aanwezigheid in het gebied jaagt de spanningen op. Herhaaldelijk hebben Russische toestellen het Turkse luchtruim geschonden. Begin oktober kwamen tot tweemaal toe Russische gevechtsvliegtuigen boven Turkije. De NAVO, waar Turkije lid van is, maakt zich zorgen. „Dat is onacceptabel, en dat laten we de Russen ook duidelijk weten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zou de NAVO en Rusland op ramkoers kunnen brengen. Dat willen we niet”, aldus de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis eerder.
Half oktober was het opnieuw raak. Turkse straaljagers schoten een drone neer die Turks luchtruim binnen zou zijn gevlogen. De nationaliteit van het onbemande toestel was niet meteen bekend, maar het bleek later van Russische makelij te zijn. „De neergeschoten drone is door Rusland gemaakt, maar de Russen hebben ons op vriendelijke wijze verzekerd dat het toestel niet van hen was”, verklaarde premier Ahmet Davutoglu.
Hij zei niet te weten van welke groepering de drone wel afkomstig was. Het zou kunnen dat het toestel eigendom was van de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar ook de Koerdische PYD-militie kan de eigenaar zijn. Andere groeperingen sloot Davutoglu ook niet uit.
De Turks-Russische spanningen hebben ook gevolgen voor het economisch verkeer tussen beide landen. Ankara heeft geschermd met het stoppen van de aankoop van Russisch gas terwijl Moskou vrachtwagenroutes blokkeert tussen Turkije en Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Mongolië.