Toch akkoord over Friese universiteit
LEEUWARDEN. Friesland krijgt toch in 2017 een University College. Het uitstel is van de baan.
Overleg tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden maandagavond leverde een nieuw akkoord op over de Friese universiteit, waarvan de komst vorige week plotseling onzeker werd.
In het nieuwe akkoord wordt de universiteit geen nevenvestiging van de RUG maar wordt er een heel andere studierichting aangeboden. In plaats van de brede Engelstalige studie ”Liberal arts and science” zal de Friese universiteit studies aanbieden over Friese ”hotspots”, aldus wethouder Koster van Leeuwarden. Daarmee zijn de bezwaren die binnen de RUG tegen de start van het University College in Leeuwarden leefden van de baan, zegt Koster. „De concurrentie tussen Groningen en Leeuwarden is er met dit besluit niet meer, en dat was het grootste pijnpunt binnen de RUG.”
Ook twijfelde de RUG plotseling of de vestiging in Leeuwarden wel gefinancierd zou worden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De reden daarvoor is dat het University College in Groningen tot nu toe veel minder goed loopt dan verwacht. In plaats van honderd studenten volgen slechts dertig studenten colleges op het University College. Pas als er 200 studenten in Groningen zouden zijn, zou de RUG willen starten in Leeuwarden.
Volgens Koster staat het voltallige college van bestuur achter de nieuwe afspraken. De kans dat de voorzitter van het college van bestuur, Poppema, alsnog wordt teruggefloten door de universiteitsraad van de RUG acht Koster heel klein.
Wat de studierichting met Friese ”hotspots” precies gaat inhouden, weet Koster nog niet. „Maar je moet daarbij denken aan thema’s zoals water, toerisme en bestuurskunde.”
De gemeenteraad van Leeuwarden reageerde maandagavond positief op het nieuws en lijkt bereid om de gevraagde 3 miljoen euro op tafel te leggen. De universiteitsraad in Groningen vergadert donderdag, Provinciale Staten van Friesland eind december. Van Friesland wordt een bijdrage van 18 miljoen euro verlangd, via de RUG moet er 57 miljoen op tafel komen.