Kopieeraanslag kost bedrijfsleven 15 miljoen euro
Ondernemers zijn akkoord met een kopieeraanslag die ze naar verwachting 15 miljoen euro per jaar gaat kosten. Het bedrijfsleven heeft hiervoor ruim een jaar overhoop gelegen met de Stichting Reprorecht die de heffingen int. Volgens de ondernemers ging de stichting op basis van onjuiste schattingen te werk, waardoor zij vorig jaar in totaal een rekening van 80 miljoen euro voor hun kiezen kregen.
Volgens welingelichte bronnen ondertekenen de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland donderdag een akkoord met Reprorecht na bemiddeling van het ministerie van Justitie. In het akkoord is afgesproken dat ondernemers zonder kopieerapparaat niks betalen. Bedrijven met minder dan twintig werknemers krijgen jaarlijks een aanslag van 15 euro. Ondernemingen met meer personeel kunnen een hogere heffing verwachten, afhankelijk van het aantal kopieën dat ze maken.
Bedrijven met twintig of meer werknemers in dienst die relatief weinig kopieën maken, betalen tussen de 100 en 2900 euro. Ondernemingen die veel kopiëren, betalen tussen de 150 en 4350 euro. In principe geldt het akkoord voor de jaren 2003 tot en met 2005. De drie organisaties hebben afgesproken dat het heffingsysteem voor 1 mei 2005 wordt geëvalueerd. Als daaruit blijkt dat het stelsel naar tevredenheid functioneert, wordt het verlengd.