Economie

Ook woningen moeten ‘APK-keuring’ ondergaan

In meer dan de helft van het aantal woningen komen bij een keuring gebreken aan de gas-, elektra- en waterinstallaties aan het licht. Slechts een kwart van de woningeigenaren pleegt jaarlijks onderhoud. Daarom moeten ook huizen eenmaal in de vijf jaar aan een ’APK-keuring’ worden onderworpen.

Redactie economie
18 March 2004 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Dat zegt NRE Netwerk, het energiebedrijf voor Eindhoven en omstreken. Het bedrijf heeft in circa 1000 woningen in Eindhoven en omliggende gemeenten vanaf september 2003 inspecties naar de veiligheid van de gas-, elektra- en waterinstallaties uitgevoerd. De woningeigenaren konden op proef gratis meedoen.

Uit de vanmorgen gepresenteerde inspectieresultaten blijkt een duidelijke relatie tussen jaarlijks onderhoud en veiligheidsrisico’s. NRE Netwerk adviseert daarom een periodieke inspectie, waarbij de keuring wordt gecombineerd met de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Van de 1000 onderzochte onderkomens bestond de helft uit oudere woningen (voor 1945). Nog niet de helft van het aantal onderzochte huizen kreeg in één keer een APK-certificaat. Nieuwere woningen blijken steeds beter in orde te zijn dan oudere, maar nog altijd worden in de helft van het aantal gevallen gebreken geconstateerd. Opvallend is dat zich ook relatief veel gebreken voordoen bij huizen die gebouwd zijn in de periode tussen 1970 en 1980.

Vaak voorkomende gebreken blijken het ontbreken van een verzegeling van de meterkast, verkeerde aarding in de badkamer, niet goed aangesloten randaarde bij wandcontactdozen, aarding gasleidingen, uitbreiding snoerleidingen en aanraakgevaar en gebreken aan de waterinstallaties (vulkraan cv, beveiliging was- en vaatwasmachines, loden leidingen in binneninstallaties).

Door een combinatie van de keuring met onderhoud blijven de kosten beperkt. „Door installatiebedrijven deze keuringen te laten uitvoeren, kunnen gebreken direct worden hersteld”, aldus NRE Netwerk.

Een keuring neemt gemiddeld een uur in beslag. Er wordt onder meer gekeken naar gaslekkages, de aanwezigheid van giftige stoffen in gastoestellen, brandgevaar door overbelasting van elektrische bedrading (snoeruitbreiding) en aarding van leidingen en badkamer. NRE stimuleert de komende tijd klanten mee te doen. Verzekeringstussenpersoon Meeus biedt aan klanten van NRE een korting van 10 procent op de woonhuis- en inboedelverzekering. Hierdoor worden de kosten van een APK terugbetaald. De korting kan gegeven worden doordat woningen die voldoen aan de normen minder risico lopen. De kans op een schadeclaim neemt af.

De resultaten geven volgens de NRE voldoende een beeld van de staat van de veiligheid van de binnenhuisinstallaties. De stad Eindhoven en de omliggende gemeenten sluiten statistisch aan bij de landelijke woningbouwvoorraad.

Eindhoven en NRE Netwerk besloten vorig jaar tot het onderzoek. Dat gebeurde ook om praktijkgegevens aan te leveren voor een landelijke discussie. Die discussie werd op dat moment gevoerd vanuit de landelijke politiek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het ministerie van VROM en de brancheorganisatie van energiebedrijven, EnergieNed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer