Warm door een kussen op de kerkbank
JORWERD. Het is een probleem in veel historische kerken: hoe houden de kerkgangers zich warm tijdens de dienst? Speciale warmtekussens zijn het nieuwe antwoord.
In de historische kerk van het Friese Jorwerd is de uitvinding woensdag gepresenteerd. Kerkgangers kunnen aan het begin van de dienst een warmtekussen pakken, dat ze op de eeuwenoude bank leggen. Doordat hun zitvlak wordt verwarmd, krijgen ze het niet koud, ondanks dat de temperatuur in het eeuwenoude bedehuis in de wintertijd soms maar een paar graden bedraagt.
De kussens worden al langer in de horeca gebruikt. Nu zijn ze voor het eerst ook in de kerk geïntroduceerd. Het idee is van Dionne Limpens en Teun van Leijssen. De eerste promoveerde aan de TU Eindhoven op het onderwerp kerkverwarming. De tweede ontwierp de kussens.
De gedachte achter het concept is dat niet de lucht wordt verwarmd, maar de mensen zélf. Bij het verwarmen van de lucht –vaak een kostbaar gebeuren in oude kerkgebouwen– gaat veel energie verloren, aldus Van Leijssen. Toen hij op zichzelf woonde en het hele huis voor hem alleen warm stookte, ontstond het idee dat het efficiënter en duurzamer zou moeten kunnen. „We vinden het zo normaal om overal te stoken. Daarbij gaat er veel warmte verloren. Dat is zonde. In plaats daarvan kun je beter naar de bron kijken en mensen verwarmen.” Volgens Van Leijssen kan door het gebruik van zijn warmtekussens tot 80 procent in de stookkosten worden bespaard.
De kussens worden warm gemaakt in een verrijdbare kast waarin zestien exemplaren passen. In de kast worden ze draadloos opgeladen via een zogenoemd ”plug-and-play-stoelverwarmingssysteem”. „Een efficiënte, milieubewuste en goedkope manier om mensen comfortabel te verwarmen”, aldus de ontwerper.
De kussens worden nu als eerste gebruikt in de kerk van Jorwerd. De gemeente hoopt hiermee „een passende, zuinige en milieubewuste oplossing” te hebben gevonden voor het stookprobleem.