Installatiebedrijven verdeelden werk
Installatiebedrijven hebben onderling werk verdeeld op zogeheten Vinex-locaties in de Randstad. GroenLinks-kamerlid Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzocht, heeft gezegd hiervoor sterke aanwijzingen te hebben.
Zij kreeg inzage in een zogeheten schaduwboekhouding van het bedrijf Baas Installatietechniek, dat deel uitmaakt van de onderneming TBI. De stukken, die in handen kwamen van NRC Handelsblad, wijzen op een verdeling van het werk in de periode van 1996 tot 2001. Vos heeft geen duidelijk beeld over de financiële omvang van de fraude.
Zij noemt het opmerkelijk dat dit nu aan het licht komt. Tijdens de verhoren van de commissie werd onthuld dat ook in de installatiebranche systematisch en op grote schaal verboden werk- en prijsafspraken zijn gemaakt.
Vos gaat opheldering vragen over de nieuwste berichten over de bouwfraude. Zij wil dat dit verder wordt onderzocht door de NMa en door justitie. Volgens haar zijn er aanwijzingen dat de bouwfraude zich ook uitstrekte tot de in de woningen aangebrachte watermeters. Vos wil onder meer weten wat daarbij de rol van het energiebedrijf Eneco is geweest. Die zou niet alleen zijn opgetreden als opdrachtgever, maar ook via een dochterbedrijf betrokken zijn geweest bij het aanbrengen van de watermeters.
Deze schaduwboekhouding is de eerste die duidt op prijsafspraken en marktafbakening bij de nieuwbouw van woningen. Volgens NRC Handelsblad gaat het om prijsafspraken met een gezamenlijke waarde van zo’n 50 miljoen euro, gemaakt voor de locaties Ypenburg (Den Haag), Oosterheem (Zoetermeer) en Boterdorp (Bergschenhoek).
Eerder was uit een andere boekhouding al gebleken dat de installatiebranche net zo meedeed aan de bouwfraude als de aannemerij. Dat liet een bij De Telegraaf opgedoken boekhouding van TBI zien.
Een eveneens bij De Telegraaf ingeleverde boekhouding toonde aan dat niet alleen in de wegenbouw, de installatiebranche of nu de Vinex-wijken, maar ook bij de bouw van scholen en kantoren bouwbedrijven hebben gesjoemeld met prijzen en onderling de klussen hebben verdeeld.
Bedrijven kunnen schaduwboekhoudingen tot 1 mei inleveren bij de kartelwaakhond NMa. Doen ze dat niet, dan lopen ze de kans van opdrachten te worden uitgesloten.