Binnenland

OVV: risico op koolmonoxidevergiftiging groot

DEN HAAG (ANP). Het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ligt in ruim 90 procent van de Nederlandse huizen op de loer. Dat geldt ook voor moderne en regelmatig onderhouden installaties. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een woensdag gepubliceerd rapport.

18 November 2015 16:18Gewijzigd op 15 November 2020 23:27
beeld ANP
beeld ANP

Naar schatting sterven jaarlijks vijf tot tien mensen door een verhoogde concentratie koolmonoxide. Honderden mensen raken hierdoor gewond. Maar de OVV denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt.

Omdat de klachten (onder meer hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) vaak vrij vaag zijn, worden ze vaak ten onrechte niet toegekend aan koolmonoxidevergiftiging. Ook bij sterfgevallen wordt de oorzaak nog wel eens over het hoofd gezien. In het rapport wordt een koolmonoxidevergiftiging beschreven uit 2013. Een tachtigjarige man wordt dood gevonden in huis, de huisarts constateert een natuurlijke dood. Nadat zijn zoon de volgende dag ook plots overlijdt, wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de mannen. Die blijkt in beide gevallen een koolmonoxidevergiftiging te zijn.

Voor consumenten is goed ventileren het devies, maar ze kunnen ook installateurs kritisch bevragen bij de montage en inspectie van bijvoorbeeld cv-installaties, kachels, geisers en boilers. Belangrijk daarbij is dat niet alleen gekeken wordt naar de veiligheid van het toestel an sich, maar ook naar het geheel. De installateur moet dan kijken naar de plek in huis waar het toestel hangt of staat en de aanwezige ventilatie.

De OVV is niet mals over de branche van installateurs en het stelsel van kwaliteitslabels. Die labels worden volgens hen veel te gemakkelijk afgegeven. Volgens de OVV is het toezicht vanuit de branche ondermaats en zijn regulering en toezicht vanuit de overheid noodzakelijk. Op de markt zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar, maar die zijn niet allemaal betrouwbaar.

Koepelorganisatie UNETO-VNI liet weten dat installatiebranche maatregelen neemt om de koolmonoxideproblemen met cv-installaties terug te dringen. De belangenclub wil vooral dat de vakbekwaamheidseisen van monteurs en het toezicht op de naleving worden aangescherpt.

Volgens de Nederlandse cv-ketelfabrikanten, verenigd in de VFK, is er niets mis met de ketels zelf. „Die voldoen aan alle internationale wettelijke eisen. Het probleem is dat er in Nederland totaal geen eisen gesteld worden aan de mensen die de ketels ophangen. In andere landen speelt dit probleem niet”, stelt een woordvoerder.

Het ministerie van Volksgezondheid, dat door de OVV wordt opgeroepen tot regulering en toezicht, kon woensdag nog geen inhoudelijke reactie geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer