Politiek

Minder vrijheid voor thuisonderwijs

DEN HAAG. Ouders die thuis­onderwijs geven, moeten in de toekomst een doortimmerd onder­wijsplan presenteren en zelf een bepaald opleidings­niveau hebben.

Redactie politiek
18 November 2015 11:37Gewijzigd op 15 November 2020 23:26
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP

Dat schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een brief die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. De bewindsman wil af van de bepaling in de Leerplichtwet waarin staat dat ouders vrijstelling krijgen van de leerplicht als ze bezwaren hebben tegen de levensbeschouwelijke richting van de scholen in hun omgeving. Ruim 400 kinderen krijgen op dit moment thuisonderwijs. Hun ouders hebben veelal een christelijke achtergrond.

Dekker vindt het geen goede zaak dat ouders met deze wettelijke bepaling in de hand de mogelijkheid hebben om hun kind volledig te onttrekken aan het onder­wijs.

Dekker wil het thuisonderwijs niet verbieden; hij vindt wel dat het aan bepaalde kwaliteits­normen moet voldoen. Een onderwijsplan is daarvan de belangrijkste. De onderwijsinspectie moet dat beoordelen.

Verder moeten de ouders zelf een hbo-opleiding hebben als ze hun kinderen lesgeven. Ze moeten ook een verklaring omtrent het gedrag (VOG) overleggen.

Thuisonderwijzers mogen maximaal aan zes kinderen lesgeven. Als hun eigen gezin groter is, dan mogen ze wel aan meer kinderen onderwijs geven.

Dekker wil ook nadere regels stellen voor kinderen die vanwege een lichamelijke of psychische reden tijdelijk of gedeeltelijk niet naar school kunnen. Om te voorkomen dat zij helemaal thuis komen te zitten, wordt het voor hen mogelijk om een deel van hun onderwijs buiten de school te volgen.

Verder wil de bewindsman leerlingen op de basisschool met een bijzonder talent op het gebied van sport en cultuur meer mogelijk­heden geven om delen van de schooltijd te verzuimen om met sport en cultuur bezig te zijn.

Tot slot gaat Dekker regelen dat kinderen van ouders die voor hun werk reizen of op wereldreis gaan, maximaal zes maanden het onderwijs op afstand mogen volgen. Dat moet wel in overleg met de school.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer