Buitenland

Leven onmogelijk op tweelingbroer van aarde

COVENTRY (ANP). De planeet Kepler-438b lijkt misschien wel het meest op de aarde, maar leven blijkt er volstrekt onmogelijk. De dampkring is weggeblazen door de ster waar hij omheen draait. Daardoor wordt de planeet waarschijnlijk onophoudelijk gebombardeerd met schadelijke uv-straling, röntgenstralen en geladen deeltjes. Britse wetenschappers hebben dat uitgerekend.

18 November 2015 07:20Gewijzigd op 15 November 2020 23:25

Kepler-438b, die begin dit jaar werd ontdekt, staat bovenaan de zogeheten Earth Similarity Index. Dat betekent dat er tot nu toe nog geen planeet is gevonden die meer op de aarde lijkt. 438b is even groot en even warm als de aarde. Het verschil is dat zijn ster veel actiever is dan onze zon. Die ster produceert elk jaar een paar gigantische zonnevlammen, waaraan de planeet wordt blootgesteld. Elke vlam is minstens tien keer zo sterk als de krachtigste vlam die onze zon ooit heeft voortgebracht. De zonnevlammen bij Kepler-438b hebben 6,7 miljoen maal een miljoen keer zo veel energie als de atoombom op Hiroshima.

Het is zeer de vraag of een dampkring op Kepler-438b bestand is tegen zulke bombardementen, schrijven de Britten. En zonder beschermende dampkring is leven onmogelijk. Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer