Binnenland

CU vecht in de nieuwe gemeente Gooise Meren voor twee raadszetels

BUSSUM. Twee zetels is het waar ChristenUnielijsttrekker Elmer Benjamin op mikt bij de verkiezingen in de nieuwe gemeente Gooise Meren. „Het is misschien hoog gegrepen, maar het moet haalbaar zijn.”

17 November 2015 22:20Gewijzigd op 15 November 2020 23:25

De CU kent geen heel lange politieke traditie in Bussum, Naarden en Muiden, de gemeenten die tot Gooise Meren worden samengevoegd. Benjamin: „In Naarden en Muiden hebben we nooit in de raad gezeten en in Bussum van 2006 tot 2014.”

In 2006 was het René Wallenburg gelukt een zetel voor de CU te bemachtigen. „De periode daarna werd de partij zelfs gevraagd deel uit te maken van de coalitie. Daar hebben we positief op gereageerd”, vertelt Benjamin, die in het dagelijks leven als adviseur hydrologie bij waterschap Zuiderzeeland in Lelystad werkt.

Vorig jaar leek er bij de gemeenteraadsverkiezingen geen vuiltje aan de lucht. „Wallenburg was dan wel halverwege de rit vertrokken omdat hij was gevraagd in zijn kerkelijke gemeente oudste te worden, maar in Michel Klein hadden we een goede opvolger. In de aanloop naar de verkiezingen kregen we zo veel positieve reacties dat we zelfs dachten op twee zetels uit te komen. Uiteindelijk werd het er geen één. Met de 500 stemmen die de CU binnenhaalde, kwam 
de partij er 19 tekort voor een raadszetel. Dat was uitermate pijnlijk.”

Hebt u een verklaring voor het verlies vorig jaar?

„In Bussum vond toen een politieke aardverschuiving plaats. De lokale partijen deden het toen enorm goed en die trokken meer mensen naar de stembus. Dat ging ten koste van de gevestigde partijen.”

Hoe verliepen de verkiezingen voor de Provinciale Staten eerder dit jaar voor de CU?

„Michel Klein is toen in de Staten gekozen. Daarmee behielden we onze zetel in de Staten van Noord-Holland.”

Omdat Klein een plaats kreeg in de Provinciale Staten van Noord-Holland ontstond er een vacature in Bussum. Benjamin: „Bij de CU mag je niet én raadslid én Statenlid zijn. Binnen de plaatselijke afdeling van de partij ontstond er toen een gesprek over de vacature. Ik wilde die wel vervullen, omdat ik me als christen altijd al voor de lokale samenleving heb willen inzetten. Dat was ook de reden dat ik mij voor de CU Bussum ben gaan inzetten. In 2006 
is door Wallenburg en anderen 
in Bussum een afdeling van de 
CU opgericht. Hij vond het een groot gemis dat je in Bussum niet op een echt christelijke partij kon stemmen. In zekere zin is 
de situatie nu vergelijkbaar met die van 2006. We zijn nu niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad en na de verkiezingen hopen 
we met één of twee zetels ons te kunnen inzetten voor de gemeente.”

Wat verwacht u van de verkiezingen van 18 november?

„Als je eerdere verkiezingsuitslagen bekijkt en dan de stemmen van Bussum, Naarden en Muiden bij elkaar optelt, is één zetel minimaal haalbaar, maar we mikken op twee.”

Hoe gaat u dat doen?

„We hebben als partij goede punten. Zo zetten we in op veiligheid rond het spoor. De spoorwegovergangen in Bussum en Naarden staan hoog op de lijst van gevaarlijke overgangen. Wij hebben concrete voorstellen om de situatie op korte termijn al te verbeteren.”

Nog meer punten?

„Het bestrijden van eenzaamheid en aandacht voor mantelzorgers. Vooral onder oudere mensen is er heel veel eenzaamheid, omdat de kinderen niet in de buurt wonen of druk zijn. Veel mensen zijn onverschillig over die eenzaamheid, maar wij brengen die onder de aandacht. Vorige week hebben we vanwege de Dag van de Mantelzorg enkele mantelzorgers een bloemetje gebracht om hen in het zonnetje te zetten en te bedanken voor het mooie werk dat ze doen.”

Als derde punt noemt Benjamin het bestrijden van de woningnood in de regio. „Wij zetten erop in dat er meer betaalbare (huur)woningen komen. Mensen wachten soms meer dan acht jaar op een geschikte huurwoning. Jongeren blijven daardoor langer bij de ouders wonen of vertrekken uit de regio. Vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben ook recht op een woning. Hierdoor neemt de vraag naar woningen alleen maar toe. Het herbestemmen 
van leegstaande panden is een goede eerste stap naar een oplossing.”

Draven de landelijke CU-politici hier nog op om u te steunen?

„We hadden ze wel gevraagd, maar we kregen geen concrete toezegging. Vorige week heeft Arie Slob aangekondigd te stoppen als partijleider van de ChristenUnie en het stokje over te dragen aan Gert-Jan Segers. Voor de Kamerfractie gaat nu veel aandacht uit naar de overdracht.”


Na tientallen jaren van discussie gaan Bussum, Naarden en Muiden 1 januari 2016 op in de nieuwe gemeente Gooise Meren. Bussum is met 33.000 inwoners de grootste kern en wordt de zetel van de gemeenteraad.

Sinds jaar en dag wordt er gesproken over een herindeling van het Gooi. De gemeente Huizen kon samengaan Bussum en Naarden, en Hilversum zou met Laren en Blaricum opgaan in één gemeente. Er is nagedacht over de vraag of twee gemeenten uit het Gooi en twee uit de Vechtstreek samen verder moeten. Uiteindelijk rolde het samenvoegen van Bussum, Naarden en Muiden uit de bus.

De fusiegemeente krijgt de naam Gooise Meren. Er waren drie mogelijkheden: Naardingerland, Naarden-Bussum en Gooise Meren. Naarden was voor Naardingerland, Bussum wilde Naarden-Bussum en Muiden opteerde voor Gooise Meren, en dat terwijl deze gemeente feitelijk niet in het Gooi ligt. Het werd uiteindelijk Gooise Meren.

De nieuwe gemeente telt 56.000 inwoners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer