Economie

Philips schrapt 185 banen in Hoogeveen

Philips schrapt 185 van de 418 banen bij de vestiging in Hoogeveen. De afslanking gebeurt gefaseerd. In 2003 moet de operatie zijn afgerond. Philips sluit gedwongen ontslagen niet uit. Dat heeft het elektronicaconcern maandag bekendgemaakt.

ANP
12 February 2002 08:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

De vestiging is onderdeel van de divisie DAP, die producten als stofzuigers en koffiezetters ontwikkelt en maakt. In Hoogeveen worden deze producten in elkaar gezet. Maar volgens het concern zijn de assemblagelijnen niet meer concurrerend, onder meer wegens de loonkosten. De productie wordt naar het „goedkopere” Polen overgeheveld.

Hoogeveen wordt omgevormd tot een ”center of competence”. Dat betekent dat de vestiging zich gaat concentreren op de ontwikkeling van nieuwe producten. Philips hoopt zo veel mogelijk mensen aan een andere baan te kunnen helpen, binnen het concern of daarbuiten en dan vooral in de regio. „Wij zijn daar vrij succesvol in gebleken”, aldus een Philips-woordvoerder.

CNV-Bedrijvenbond betwijfelt of verplaatsing naar Polen echt goedkoper is. „Er zijn tal van bijkomende kosten, zoals voor investeringen en vervoer”, aldus een woordvoerder. De bond vindt dat Philips zijn betrouwbaarheid als onderhandelingspartner op het spel zet. Het concern kondigde twee jaar geleden aan dat Hoogeveen stofzuigers en koffiezetters zou blijven maken. „Met deze reorganisatie lijkt Philips die belofte niet gestand te doen”, aldus het CNV. In een vergadering betitelden de CNV-leden de handelwijze van het concern als schandalig. Als er geen goed sociaal plan komt, wordt dat „er wel uitgestaakt”, stelden zij.

FNV Bondgenoten reageert teleurgesteld. Bestuurder H. van der Wal zegt zich te blijven inzetten voor het behoud van werkgelegenheid in Hoogeveen. Hij wil dat Philips de ontslagen werknemers een goede regeling voor ander werk aanbiedt, een zogeheten werk-naar-werkregeling.

De burgemeester van Hoogeveen, W. Urlings, noemt het verdwijnen van de arbeidsplaatsen bij Philips „een grote klap.” In een reactie op de website van de gemeente reageerde hij ontstemd op het nieuws. „Een dreun, in de eerste plaats voor de betrokkenen. Maar dat het ontwikkelcentrum blijft, is een pleister op de wonde.” Volgens hem kan de gemeente weinig invloed uitoefenen op dergelijke beslissingen van multinationals.

Maandag werd ook bekend dat Philips de vakbonden een laatste aanbod heeft gedaan voor een nieuwe CAO. Het elektronicaconcern biedt 2 procent meer loon en een eenmalige uitkering van 1 procent. Philips geeft de bonden tot 15 maart de tijd om met het bod in te stemmen. Anders acht het concern zich vrij om zelf te beslissen over betere arbeidsvoorwaarden.

Philips baseert zijn eindbod op een CAO van 1 januari dit jaar tot 1 april volgend jaar. De loonsverhoging is gepland voor 1 juli. De eenmalige uitkering is gepland voor 1 januari 2003.

Het concern komt met zijn eindbod omdat de vakbonden vorige week niet wilden praten over een voorstel dat volgens Philips onderhandelbaar was. Dat bestond uit 1,25 procent meer loon, naast een eenmalig bedrag van 0,5 procent. De vakbonden FNV, CNV en De Unie schortten het overleg toen op. Ze vonden het gebodene „te min om te reageren.”

FNV Bondgenoten zegt het absurd te vinden dat Philips een eindbod doet via de media. „De loonsverhoging ligt bovendien ver af van wat wij willen”, aldus een woordvoerster. De bonden hadden ingezet op 4 procent erbij in twaalf maanden. Ze waren vorige week gezakt naar 3,75 procent voor vijftien maanden.

Onderhandelaar T. Willms is verrast. „Philips stelt ons gewoon een ultimatum. Het is slikken of stikken, waarbij argumenten kennelijk niet meer tellen”, aldus Willms. „Dit staaltje powerplay toont dat Philips meer oog heeft voor aandeelhouders dan voor zijn eigen personeel.” CNV Bedrijvenbond raadpleegt binnenkort zijn leden over het eindbod. De bond heeft nog geen advies aan de leden. Europa’s grootste elektronicaconcern presenteerde vorige week een recordverlies van 2,6 miljard euro over 2001, maar verwacht dit jaar weer winst te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer