Buitenland

Veiligheidsdiensten in België

BRUSSEL (ANP). De Belgische veiligheidsdiensten liggen onder vuur omdat ze niet konden verhinderen dat in Brussel bekende geradicaliseerde jongeren betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Hieronder een overzicht van de diensten en de manier waarop ze worden aangestuurd en gecontroleerd.

17 November 2015 14:53Gewijzigd op 15 November 2020 23:24
  • België telt twee inlichtingen- en veiligheidsdiensten: de Staatsveiligheid en de ADIV.

  • Staatsveiligheid, officieel de Dienst voor de Veiligheid van de Staat genoemd, is de civiele inlichtingendienst. Deze is vergelijkbaar met de Nederlandse AIVD en valt onder de minister van Justitie.

  • Staatsveiligheid screent bijvoorbeeld mensen die toegang mogen hebben tot geheime of vertrouwelijke informatie en is ook verantwoordelijk voor het beschermen van hoogwaardigheidsbekleders. De dienst verzamelt verder inlichtingen op het gebied van radicalisme, georganiseerde misdaad, spionage en terrorisme.

  • De Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de Krijgsmacht (ADIV) is de Belgische tegenhanger van de MIVD. Deze valt, net als in Nederland, onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie. De ADIV houdt zich vooral bezig met inlichtingen rond de bedreiging van Belgisch grondgebied. Deze dienst beveiligt ook militaire installaties en heeft de taak cyberaanvallen onschadelijk te maken en de daders daarvan te identificeren.

  • Beide diensten worden aangestuurd door de Nationale Veiligheidsraad. Dat is het politieke orgaan dat de prioriteiten rond de veiligheidsdiensten opstelt. De premier en de meest betrokken federale ministers hebben daarin zitting.

  • Daarnaast is er het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Dit orgaan bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Deze evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid verhoogde het dreigingsniveau maandag van twee naar drie, één trede onder het hoogste alarmniveau. Dit houdt in dat een dreiging „waarschijnlijk” is.

  • De onafhankelijke toezichthouder is het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Comité I). Het comité gaat onderzoek doen naar de informatiepositie en het functioneren van de veiligheidsdiensten naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer