Nederland in teken van aanslagen Parijs
DEN HAAG (ANP). In heel Nederland is zondag stilgestaan bij de bloedige aanslagen in Parijs. Veel kerken memoreerden de aanslagen in hun diensten. Ook zijn er her en der bijeenkomsten, soms georganiseerd door gemeentes met toespraken van burgemeesters.
Op de Grote Markt in Groningen kwamen zondagavond enkele honderden mensen bijeen om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. „Wij zijn solidair met Parijs. Met Frankrijk”, zei burgemeester Peter den Oudsten in zijn toespraak.
In Amsterdam liepen enkele honderden mensen mee in een solidariteitsmars om de slachtoffers te herdenken. De tocht was georganiseerd door moskeeën en synagogen. Ook burgemeester Eberhard van der Laan was van de partij. „We lopen hier met het verdrietige gevoel van Parijs, maar ook met een goed gevoel omdat zoveel mensen laten zien dat ze dit niet willen, dat we eendrachtig zijn”, zei Van der Laan.
De gemeente Amsterdam riep haar inwoners op om het gewone leven niet te veranderen door angst na de aanslagen in Parijs. Blijf dus gewoon naar een café gaan, of naar een concert of voetbalwedstrijd, aldus de gemeente in een persbericht. „Als we angst laten overwinnen, dan winnen de terroristen. Want dat is hun doel: dat wij uit angst ons leven veranderen en dat er verdeeldheid ontstaat”, stelt Van der Laan.
Bij de Franse ambassade in Den Haag ligt sinds zondagavond een enorme bloemenzee, er zijn vooral veel witte rozen neergelegd. Ook branden er veel kaarsjes en hebben mensen briefjes achtergelaten. In diverse talen wordt afschuw en verdriet uitgedrukt: ‘your pain is our pain’ en ’this time it’s war’. Maar ook het bekende gedicht van Leo Vroman: ‘kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen’.
In steeds meer Nederlandse steden worden gebouwen gehuld in de Franse kleuren. Zondagavond werd in Amsterdam op initiatief van de gemeente het Koninklijk Paleis op de Dam aangelicht met het blauw, wit en rood van de Franse driekleur. In Groningen werd zondag de Martinitoren in de Franse kleuren gehuld.
Maandag wordt om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen op tal van plaatsen. De regionale omroepen doen mee aan de minuut stilte, evenals de NPO. De hele spoorwegsector staat maandag om 12.00 uur letterlijk een minuut stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Parijs.