Kabinet pakt VUT minder hard aan
Na de hervormingsplannen voor de WAO verzacht het kabinet nu ook de plannen voor VUT en prepensioen. Het stapt af van de harde doelstelling uit het regeerakkoord dat iedereen tot zijn 65e moet doorwerken.
Via de zogenaamde levensloopregeling wil het kabinet toch de mogelijkheid bieden om te sparen voor een vervroegd pensioen van maximaal twee jaar en anderhalve maand. Het omstreden plan om mensen die met vervroegd pensioen gaan in één klap alle belasting te laten betalen voor de gehele VUT-periode, is nu geheel van tafel.
Minister De Geus van Sociale Zaken had dat laatste al laten doorschemeren bij het bereiken van het najaarsakkoord met de sociale partners, oktober vorig jaar. Staatssecretaris Rutte maakte het woensdagmorgen voor de radio definitief. In een brief aan werkgevers en werknemers gaf hij woensdag weer hoe de aangepaste plannen van het kabinet eruitzien.
Oorspronkelijk wilde het kabinet het opbouwen van een prepensioen ontmoedigen door de fiscale aftrek van de daarvoor bestemde premies te schrappen. In plaats daarvan zou er een levensloopregeling komen, waarmee voor allerlei soorten verlof zou kunnen worden gespaard. De levensloopregeling zou echter niet gebruikt mogen worden voor een voltijdprepensioen, maar alleen voor deeltijdpensioen.
Onder druk van de sociale partners heeft het kabinet zijn voornemens verzacht. Het wil alsnog toestaan dat met de levensloopregeling voor een voltijdprepensioen wordt gespaard. Volgens die levensloopregeling kan jaarlijks 12 procent van het inkomen worden gespaard, met een maximum van 2,1 levensjaar. Dat betekent dus dat werknemers kort voordat ze 63 worden met vervroegd pensioen kunnen.
Het kabinet ziet verder af van zijn voornemen om de pensioenopbouw met fiscale steun te beperken tot maximaal 70 procent van het laatstverdiende loon, het normale pensioenniveau. Wie dat wil, mag toch meer blijven sparen. Deze maatregel komt mensen tegemoet die jong zijn begonnen met werken. Zij zijn in staat extra pensioen op te bouwen. Dat extraatje mogen ze gebruiken om eerder met werken te stoppen.
De vakbeweging is blij met de versoepelingen, maar benadrukt dat die niet ver genoeg gaan. Dat de fiscale aftrek voor de premies voor het vroegpensioen ook volgens de aangepaste plannen afgeschaft moet worden, steekt FNV en CNV als een graat in de keel. „Het is teleurstellend dat het kabinet daaraan vasthoudt”, aldus CNV-vice-voorzitster Westerbeek-Huitink. „Wij hadden op meer gehoopt.” Westerbeek vreest vooral de gevolgen voor de lagere inkomens. „Juist mensen met zwaardere beroepen willen graag vroeger stoppen met werken.”
MKB-Nederland vindt dat het kabinet de verkeerde keuzes maakt. „Wij hebben liever een beperktere verlofmogelijkheid in de levensloopregeling en een ruimere opzet van de mogelijkheden voor het vroegpensioen”, zegt een woordvoerder. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW biedt het kabinet juist een „interessante opening.”
Het kabinet wil niet meer fiscaal bijdragen aan het vroegpensioen, omdat dat de problemen rond de vergrijzing alleen maar groter zou maken. Volgende maand moet er een akkoord liggen tussen het kabinet en de sociale partners over een overgangsregeling naar een nieuw stelsel van vroegpensioen.