Binnenland

Onderbuikgevoel over Westerschelde tunnel roept herkenning op

NIEUWVLIET. De Westerscheldetunnel tolvrij. Dat is het doel van de onlinepetitie die de Zeeuw Mark Perquin is gestart. Hij hoopt op 40.000 hand­tekeningen, want dan buigt de Tweede Kamer zich over zijn pleidooi.

Jan Dirk van Scheyen
13 November 2015 15:22Gewijzigd op 15 November 2020 23:20
Als 40.000 mensen de petitie van Mark Perquin uit Nieuwvliet tekenen, buigt de Tweede Kamer zich over diens verzoek voor een tolvrije Westerscheldetunnel.  beeld Jan Dirk van Scheyen
Als 40.000 mensen de petitie van Mark Perquin uit Nieuwvliet tekenen, buigt de Tweede Kamer zich over diens verzoek voor een tolvrije Westerscheldetunnel.  beeld Jan Dirk van Scheyen

Wie met de auto gebruikmaakt van de Westerscheldetunnel betaalt 5 euro tol. Mark Perquin uit het Zeeuws-Vlaamse Nieuwvliet rijdt voor zijn werk al tien jaar dagelijks heen en terug door de ruim 6 kilometer lange tunnel.

„Er zijn veel vragen rond de tunnel”, zegt de ondernemer. „We weten dat de tol wordt geheven om de oeververbinding af te betalen. Maar wanneer wordt de tol afgeschaft? Wie zijn nu precies de instanties die belang hebben bij de tolheffing? Vanuit een onderbuikgevoel ben ik deze petitie gestart. Kennelijk hebben veel anderen dat gevoel ook, want gisteren hadden bijna 6000 mensen deze ondertekend.”

Perquin wil met zijn verzoekschrift „op een positieve en democratische wijze” bereiken dat de tol volledig wordt afgeschaft. „Dat is mijn ideaal.” Mocht dit niet lukken, dan hoopt hij te bewerkstelligen dat de exploitant NV Westerschelde­­tunnel gaat meedenken met de vaste gebruikers over mogelijke extra kortingen. „Als forens reis ik nu met een t-tag, een korting voor vaste gebruikers. Daarnaast is er jaarlijks een aantal tolvrije dagen. Maar welke alternatieven zijn er nog meer?”

Geen hetze

Zijn actie is geen hetze tegen de tunneluitbater, onderstreept Perquin. „Ik heb ook geen politiek oogmerk. Ik weet dat de tol niet te hoog is in vergelijking met die van andere toltunnels. Waar ik benieuwd naar ben, is wanneer de tunnel nu eigenlijk afbetaald is. Niemand die het precies weet. Ik heb een eigen bedrijf en kan de tol gemakkelijk betalen. Maar mantelzorgers, werklozen en studenten gebruiken de tunnel ook, en voor die groepen kan zo’n heffing een aanslag op hun portemonnee zijn.”

De petitie van de 41-jarige Perquin ging vorige week dinsdag van start. Tot 1 februari kan er worden getekend. Mocht de petitie niet het gewenste resultaat opleveren, dan hoopt de initiatiefnemer dat de gebruikers van de NV Westerscheldetunnel horen wanneer er een eind aan de tolheffing komt.

„Wees transparant tegenover de gebruikers”, bepleit Perquin. „Laat mensen weten waar ze aan toe zijn. Misschien moet de beheerder een teller bij de loketten plaatsen die op een scherm aftelt tot het moment dat de schuld die nog op de tunnel rust volledig is afbetaald. Dat moment zou dan het sein moeten zijn voor afschaffing van de tol.”

Speciale wet

Woordvoerder Ingo de Moor van de NV Westerscheldetunnel benadrukt dat zijn bedrijf daar niet over gaat. „De provincie is voor 100 procent aandeelhouder van de tunnel.” Er wordt volgens De Moor van uitgegaan dat de tol wordt afgeschaft in 2033. „Dat is bij de bouw afgesproken. Om precies te zijn op 14 maart 2033 draagt de provincie de tunnel voor 1 euro over aan het Rijk. Er is destijds zelfs een speciale wet van die strekking door de Tweede Kamer aangenomen.”

Mocht er van dat jaartal worden afgeweken, dan berust die beslissing volgens De Moor bij de provincie als enige aandeelhouder.

De Westerscheldetunnel maakte vorig jaar 3,1 miljoen euro winst. Een voorgenomen verhoging van het toltarief in 2016 met 2 procent (10 cent per personenauto) werd op 6 november, mede dankzij bemoeienis van coalitiepartij SGP, afgeblazen in een vergadering van Provinciale Staten. Volgens SGP-Statenlid Van de Velde mag de NV Westerschelde­tunnel de tarieven vaststellen, maar bepalen Provinciale Staten het tarievenbeleid. „Wij scheppen de kaders”, zegt hij.

Meer auto’s

Van de Velde: „In een commissie­vergadering in september her­innerde ik de tunneldirecteur aan de nota tarievenbeleid 2014-2017, waarin de Staten in 2013 verklaarden dat het toltarief niet of slechts met 1 procent mag stijgen als er meer auto’s door de tunnel rijden dan begroot.

Ik heb hem toen verteld dat het laatste inderdaad het geval is: het aantal tunnelpassages neemt nog altijd toe. In de Staten­vergadering van 6 november maakte SGP-gedeputeerde Van der Maas bekend dat de tol volgend jaar gelijk blijft.”

Sinds 2012 is het toltarief voor de tunnel niet meer gestegen. Volgend jaar formuleren de Staten een nieuw tarievenbeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer