Buitenland

In een oogwenk kokend heet

LONDEN/EINDHOVEN (ANP). Het is mogelijk minieme deeltjes in een oogwenk buitengewoon warm te maken. Als laserstralen op een bepaalde manier worden afgevuurd op atoomkernen, kunnen die binnen een paar miljardsten van een miljoenste van een seconde een temperatuur van tien miljoen graden bereiken. Dat is ongeveer even heet als de kern van de zon.

13 November 2015 16:21Gewijzigd op 15 November 2020 23:19

De techniek is ontdekt door Britse wetenschappers en staat vrijdag in het belangrijke wetenschapsblad Nature Communications. „Als hun theorie klopt, en dat geloof ik wel, dan zou dat verschrikkelijk knap en goed zijn. De tweede vraag is: kun je het vervolgens toepassen in de praktijk? Dat hangt van heel veel factoren af”, zegt Marco de Baar, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven en hoofd van het kernfusieonderzoek bij het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek (DIFFER).

Het opwarmen van deeltjes gebeurt om kernenergie op te wekken. De Baar: „Je probeert ijsbolletjes met kernbrandstof te laten imploderen. Hele sterke lasers schieten dan van alle kanten op het bolletje. Het grote probleem is dat er turbulentie op de rand van het bolletje ontstaat.” Turbulentie maakt het proces minder efficiënt. „Het werkt als een lek, het gooit allemaal materie eruit. Materie en energie gaan verloren.” De Britten hopen dat hun techniek nucleaire brandstof minder turbulent maakt, dus efficiënter. „Daar moet ik toch echt met experimenten van overtuigd worden”, zegt De Baar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer