Synode PKN: Plaatselijke kerken moeten duurzamer
LUNTEREN. Klimaatverandering en de opwarming van de aarde zijn misschien wel de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat. Deze onderwerpen moeten de agenda van de kerk mede bepalen, vindt dr. A. J. Plaisier. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept plaatselijke gemeenten daarom op waar mogelijk actie te ondernemen.
Het thema duurzaamheid stond vrijdag in Lunteren op de agenda van de generale synode vanwege de klimaattop in Parijs volgende maand. De landelijke kerkvergadering van de Protestantse Kerk besloot een brief naar de gemeenten te sturen, waarin deze worden opgeroepen actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door het kerkgebouw te verduurzamen, door isolatie te verbeteren, over te stappen op LED-verlichting of zonnepanelen te plaatsen.
„Het probleem van wereldwijde klimaatverandering is groter dan ooit”, stelt de synode in de brief. „Wanneer de schepping, het leven en de menselijke waardigheid in het geding zijn, mag de kerk niet zwijgen.”
Mgr. G. J. N. de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden, gaf middels een videoboodschap een toelichting op de klimaatencycliek ”Laudato Si” van de ‘groene’ paus Franciscus. Hij zei te hopen dat de Protestantse Kerk duurzaamheid hoog op de agenda houdt. „Christus roept op Hem na te volgen, en dat betekent ook de inzet voor mondiale sociale gerechtigheid, duurzaamheid en het behoud van Gods goede schepping.”
De synode komt op 21 en 22 april opnieuw bijeen in Lunteren. Op de agenda staat dan onder meer de herziene nota ”Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg”.
Zie ook:
„Protestantse Kerk mag niet zwijgen in klimaatdebat”, Reformatorisch Dagblad (22 oktober 2015)