Nederlandse economie opnieuw amper gegroeid
DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw nauwelijks gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
Het besluit van de overheid om de gaskraan in Groningen gedeeltelijk dicht te draaien, zorgde wederom voor een sterk remmend effect. De overheid wil het risico op aardbevingen beperken. Hierdoor kan alleen veel minder aardgas worden uitgevoerd.
De economie was in het derde kwartaal 0,1 procent groter dan in de voorgaande driemaandsperiode, toen eveneens een plus van 0,1 procent werd gemeten. Net als in het tweede kwartaal drukte het terugschroeven van de aardgasproductie de groei met ongeveer 0,5 procentpunt.
Met de export in het algemeen, de investeringen en de consumptie ging het afgelopen kwartaal wel beter. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Bedrijven staken meer geld in vervoermiddelen, machines en software dan een jaar eerder. De bouwproductie groeide door het aantrekken van de woningmarkt. Daarbij is de werkgelegenheid verder toegenomen en is de langdurige werkloosheid voor het eerst sinds tijden weer wat aan het afnemen.
Het is het zesde kwartaal van economische groei op rij. Aanvankelijk trok de groei nog behoorlijk aan. De laatste tijd lijkt er volgens het CBS min of meer sprake van consolidatie. Inmiddels is de omvang van de economie wel weer groter dan voor de crisis.
De economische vooruitzichten voor Nederland zijn nog altijd goed. „Er kan wel eens een minder kwartaal bijzitten. We staan er nog steeds goed voor”, zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een toelichting op de cijfers. Hij wees er onder meer op dat ondernemers in meerderheid positief gestemd zijn over 2016.
Een ander positief punt dat Van Mulligen aanstipte is dat de haperende economische groei in China weinig effect lijkt te hebben op de Nederlandse export naar dat land. De uitvoer naar China deed het het afgelopen kwartaal opnieuw goed, aldus de econoom.