Stemming over Belastingplan en eenverdiener weer uitgesteld
DEN HAAG. Het blijft nog eens minimaal vier dagen onzeker of Nederland volgend jaar een belastingverlaging van 5 miljard euro krijgt en of er iets extra’s gebeurt voor eenverdieners. Donderdagavond bleek dat de stemmingen in de Tweede Kamer over het Belastingplan van het kabinet opnieuw worden uitgesteld, tot komende dinsdag.
De hele donderdag is er in verschillende samenstellingen koortsachtig overleg geweest tussen kabinet, coalitie en verschillende oppositiepartijen. Dat heeft nog steeds geen akkoord opgeleverd datkan rekenen op voldoende steun in de Senaat, waar VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben. Als het kabinet de oppositie niet achter het Belastingplan krijgt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of het belastingplan aangenomen wordt. De stemmingen over het Belastingplan waren eerder al uitgesteld van donderdagmiddag tot donderdagavond.
Bronnen melden dat de onderhandelingen vastzitten op een tegemoetkoming van 520 euro voor eenverdieners, die CDA, ChristenUnie en SGP (C3) dinsdagavond eisten in ruil voor hun steun aan het belastingplan. Met name de VVD zou er fel tegen gekant zijn om, zoals de C3 willen, volgend jaar eenmalig de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner –veelal smalend aangeduid als ‘ de aanrechtsubsidie’– te verhogen, omdat dit volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) banen zou kosten.
Donderdagmiddag bevestigde het CPB dat het voorstel van CDA, CU en SGP „35.000 banen” zou kosten. Volgens de drie christelijke partijen rekent het CPB echter ten onrechte een variant van hun voorstel door die afwijkt van wat hun plan werkelijk behelst. „Het CPB mag de keuze maken om een amendement om te bouwen tot iets anders, maar dan hecht ik in het politieke debat in de Kamer nul en generlei waarde aan het aantal banen dat daaruit komt”, stelde SGP-Kamerlid Dijkgraaf daar woensdagavond al over. „Het heeft namelijk aangenomen dat wij het amendement dat wij nu indienen, volgend jaar en de jaren tot en met 2040 ook indienen.”
Als het CPB het voorstel op de juiste wijze zou hebben doorgerekend, dan was volgens Dijkgraaf de uitkomst zelfs geweest dat het plan „nul banen kost.”
Intussen is er donderdag voortdurend koortsachtig overleg op het Binnenhof om toch nog een oplossing te vinden voor de patstelling over het Belastingplan. Begin van de middag waren de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) samen met hun fiscale specialisten op het ministerie van Financiën voor overleg met staatssecretaris Wiebes. Ook D66-leider Pechtold zou daarbij aanwezig zijn geweest. Die wil dat het Belastingplan leidt tot meer banen en een ‘vergroening’ van het belastingstelsel.
Wanneer het kabinet er niet uitkomt met het trio CDA, CU en SGP kan het nog altijd proberen een deal te sluiten met CDA en D66. Ook dan is er een ruime meerderheid in de Senaat.