Binnenland

Onderzoekscommissie is logische stap

LEIDEN (ANP). Het instellen van een commissie die het lek in de Commissie Stiekem gaat onderzoeken is een normale gang van zaken en een logische tussenstap. „Het presidium krijgt iets binnen waarover een Kameruitspraak moet komen. Dan laat je onderzoeken wat daarvoor nodig is. Het moet gewogen worden”, zegt staatsrechtsgeleerde Wim Voermans van de Universiteit Leiden.

12 November 2015 13:59Gewijzigd op 15 November 2020 23:17

Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, besloot donderdag na drie uur vergaderen unaniem dat het de Tweede Kamer gaat vragen een onderzoekscommissie in te stellen. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maakte dat besluit bekend. Het presidium kwam bijeen nadat het Openbaar Ministerie woensdag had bekendgemaakt niet bevoegd te zijn om onderzoek te doen naar het lekken uit de Commissie Stiekem.

Het OM draagt de stukken daarom over aan het bestuur, waarvan Van Miltenburg de leiding heeft.

„Het werk van de onderzoekscommissie is te vergelijken met het werk van een officier van justitie”, zegt Voermans. Het is een kwestie van voldoende informatie verzamelen voordat er eventueel strafvervolging plaatsheeft voor het ambtsmisdrijf dat gepleegd zou zijn.

In artikel 463 van het Wetboek van Strafrecht staat op het schenden van ambtsgeheim een celstraf van maximaal twee maanden en/of een boete van 10.000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer