Katwijk wil strengere regels alcoholverkoop
De gemeente Katwijk wil op korte termijn een hogere leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Ligt de leeftijd landelijk op zestien jaar, Katwijk wil naar een grens van achttien jaar, aldus een gemeentewoordvoerder.
Deze week wil de gemeente met politie en winkeliers een convenant sluiten om de regeling vast te leggen. Een woordvoerster wilde er woensdagmorgen echter verder niet veel over zeggen. „Het is een onderdeel van het beleid zoals we dat in Katwijk handhaven. We zijn in onderhandeling en vrijdag is er waarschijnlijk meer bekend.”
Katwijk is al jaren bezig om de alcoholproblematiek aan te pakken. Zo sprak burgemeester Wienen in 2002 van een breed plan met politie, brandweer, horecaondernemers en jongerenorganisaties. De verhoging van de leeftijdsgrens is een onderdeel van dit plan.
Volgens Stichting Alcoholpreventie (STAP) is het juridisch niet mogelijk om jongeren onder de achttien jaar te verbieden drank te kopen in bijvoorbeeld supermarkten. „Ze kunnen zich altijd beroepen op de landelijke leeftijdsgrens. Op zich is het geen gek plan, maar het zal niet werken. Wat gemeenten wel kunnen doen, is de verkoop van zwak alcoholhoudende drank in supermarkten verbieden. Maar dat zullen ze nooit doen.”
Behalve dat jongeren zich kunnen beroepen op de landelijke wetgeving, weten ze zelf ook verschillende manieren om de regeling te ontwijken. „Als het zover is, kan ik zo zorgen voor een vals legitimatiebewijs”, aldus de zestienjarige Linda uit Katwijk. „Ik ken wel een mannetje die mijn geboortedatum een paar jaar opschroeft. Even een pasfoto erbij en klaar is Kees.” Daarnaast heeft ze veel vrienden boven de achttien, die voor haar drank kunnen halen. „En als ik naar een feest ga, laat ik mijn moeder zorgen voor genoeg drank. Makkelijk toch? Dat beleid van de gemeente werkt echt niet.”
Ook Jan (16) ziet niets in het plan. „Laten ze het maar op zestien jaar houden. Als ik geen drank meer mag halen, laat ik het anderen doen.”
De gemeente gaat over tot verhoging omdat jongeren veel overlast veroorzaken tijdens het uitgaan. Vooral het zogenaamde indrinken is volgens de gemeente hieraan debet. Jongeren die wegens hun leeftijd niet in cafés of disco’s mogen komen, kopen alcoholhoudende drank in de supermarkt en gaan het bijvoorbeeld op het strand nuttigen. „Ik doe daar niet aan mee”, aldus Jan. „Op het strand is het nu veel te koud. In de zomer ga ik wel gewoon op een terrasje zitten of ik ga naar vrienden.”
Volgens Linda is de overlast stukken minder geworden sinds de gemeente toezicht heeft ingesteld. „Als ik met een vriendin nog even na sta te praten, worden we direct uit elkaar gehaald door de politie. We moeten in beweging blijven en mogen niet rondhangen in het centrum. Op zich irritant, maar wel begrijpelijk. Die aanpak werkt wel.”
Een caféhouder aan de Voorstraat in Katwijk ziet het liefst de jongeren allemaal vertrekken. Volgens hem is er wél veel overlast, ook voor hem als uitbater. „Mijn handen jeuken regelmatig, maar als ik ze sla halen ze de politie. Ze hebben een mond als een schuurdeur.” Hij vindt het op zich wel een goed plan om de leeftijd te verhogen, al zal het volgens hem ook niet helpen.
Gemeenteraadslid W. J. Vroegindeweij (SGP) ziet de verhoging van de leeftijdsgrens als een goed signaal vanuit de gemeente. Ondanks dat oudere vrienden van zestien- of zeventienjarigen nu drank kunnen halen, denkt het raadslid winst te boeken. „Als politiemensen na de invoering van de regel jongeren van een jaar of zestien op een bepaalde plek zien drinken, kunnen ze hen daarop aanspreken. Dat kan nu nog niet omdat ze de drank legaal konden kopen.”
Een ander risico is dat jongeren in andere gemeenten hun drank inslaan. „Dat is zo, maar met dit plan maken we het de jongeren toch moeilijker. En dat is de bedoeling. Maar dat ze de mazen in de wet zullen gebruiken, is duidelijk.”