Spraakprothese leeft langer door cola en karnemelk
Mensen met een spraakprothese doen er goed aan veel cola en karnemelk te drinken.
De apparaatjes waarmee mensen zonder stembanden toch kunnen praten, gaan dan langer mee. Dit blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Een zuivelproduct als karnemelk vermindert door de melkzuurbacterie die het bevat, de vorming van een zogeheten biofilm, een laagje aanslag dat deels uit bacteriën bestaat. Dit laagje zou de levensduur van de prothese verkorten. De cafeïne die in cola zit, blijkt de vorming van biofilm eveneens te vertragen, meldt de universiteit. Ook het medicijngebruik, roken en het eet- en drinkgedrag van de drager zijn van invloed op de levensduur van de prothese.
De meeste mensen met een spraakprothese raakten hun stembanden kwijt nadat hun strottenhoofd werd verwijderd, veelal ten gevolge van keelkanker. Per jaar verliezen ongeveer 300 patiënten het strottenhoofd na zo’n ingreep.
Het promotieonderzoek werd uitgevoerd door KNO-arts-assistent R. Free op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en de afdeling BMSA (Biomedical Engineering, MaterialsScience and Application) van de RUG.