Partijleider ChristenUnie, Arie Slob, vertrekt uit de politiek
DEN HAAG. Arie Slob stopt als partijleider van de ChristenUnie (CU). Slob vindt het „na veertien jaar topsport” tijd voor iets anders. „Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen”, vertelt de vertrekkend partijleider.
Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens het Nederlands Dagblad dinsdag het fractievoorzitterschap al neer. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers, berichtte de krant.
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. „Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid”, aldus de politicus.
Brief Slob
In een brief aan de leden van de ChristenUnie doet Slob zijn beweegredenen uit de doeken. Ook vertelt hij over zijn nieuwe baan: „Voor mijzelf ligt er inmiddels ook alweer een nieuwe uitdaging. Ik ga per 1 januari 2016 aan het werk als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Stichting IJsselacademie. Terug naar mijn oude vakgebied geschiedenis en naar de stad en provincie waar mijn vrouw Marjette en ik ons al meer dan 25 jaar zo thuis voelen.”
Kandidatenlijst
Volgens de CU-kandidatenlijst 2012 is Eppo Bruins de aangewezene om de fractie aan te vullen. Bruins is een gepromoveerde natuurkundige en momenteel directeur van de Technologiestichting STW, dat technisch-wetenschappelijk onderzoek stimuleert. Ook is hij voorzitter van ForumC, het christelijke forum voor geloof, wetenschap en samenleving.
Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.
Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
Reacties
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij reageert op Twitter op het vertrek van zijn collega: „Jammer dat Arie Slob gaat stoppen: trouw en dienstbaar politicus, plezierige collega! Gert-Jan Segers is een waardig en kundig opvolger!” Ook D66-leider Alexander Pechtold dankt Slob via Twitter voor de „jarenlange prettige samenwerking.”
PvdA-leider Diederik Samsom: „Een warm collega die als geen ander een diepe overtuiging combineerde met de wil om via compromissen samen verder te komen. Hij heeft betekenis gegeven aan het begrip constructieve overtuigingspolitiek. Daarmee heeft hij veel betekend voor de Nederlandse politiek en samenleving. Ik zal hem missen.”
Lees ook in Digibron
Hangmatpolitiek is helemaal niets voor Slob (Reformatorisch Dagblad, 19-10-2013)
Altijd verbinding zoeken – interview met Arie Slob (Reformatorisch Dagblad, 01-09-2012)
Slob geen man van dubbele bodems (Reformatorisch Dagblad, 18-11-2011)
Inhoudelijk en soms hard in het debat (Reformatorisch Dagblad, 30-04-2011)
Integer, intelligent en geïnteresseerd : Kennissen achten “denker” en ChristenUnie-Kamerlid Slob geschikt als fractievoorzitter (Reformatorisch Dagblad, 10-02-2007)