Kerk & religie

Symposium: Herbestemmen kerk vraagt goede afstemming

HILVERSUM. Initiatieven rond leegstaande kerken lopen vast als kerkbesturen en initiatiefnemers tegenover elkaar komen te staan. Kennis van elkaars motieven en wensen in een vroeg stadium is daarom essentieel om een herbestemming te laten slagen.

Van onze verslaggever
6 November 2015 21:13Gewijzigd op 15 November 2020 23:09
HILVERSUM. In de Zuiderkerk van Hilversum vond gistermiddag een symposium plaats over (her)gebruik van kerken. De Zuiderkerk stond op de lijst gesloopt te worden, maar is nu het onderkomen van de snelgroeiende internationale kerk Thousand Hills.   beeld R
HILVERSUM. In de Zuiderkerk van Hilversum vond gistermiddag een symposium plaats over (her)gebruik van kerken. De Zuiderkerk stond op de lijst gesloopt te worden, maar is nu het onderkomen van de snelgroeiende internationale kerk Thousand Hills.   beeld R

Die boodschap klonk vrijdagmiddag verschillende keren tijdens het symposium ”Religieus erfgoed: oude waarden en het nieuwe handelen”, in de Zuiderkerk in Hilversum.

Er is geen type gebouw waar zo veel partijen bij betrokken zijn als een kerk, zei Mirjam Blott, projectleider Agenda Toekomst Religieus Erfgoed. Al die betrokkenen moeten zo vroeg mogelijk samen om de tafel komen te zitten in geval van herbestemming.

Blott deelde mee dat eind deze maand een digitaal platform religieus erfgoed wordt gelanceerd. Op die site wordt zo veel mogelijk informatie en kennis rond het thema bijeengebracht.

Bij de rijksoverheid moet meer besef komen dat de leegstand van kerken een grote opgave betekent voor de toekomst, stelde Blott, die over een jaar de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed klaar wil hebben. „Er moet dan een sterk netwerk staan.”

De grote interesse voor spiritualiteit, mindfulness en oosterse meditatievormen biedt een kans voor oude, markante gebouwen zoals kerken, stelde de filosofe Stine Jensen gistermiddag.

De Amsterdamse protestantse ds. R. J. van Zwieten, actief in het zaken- en juristencentrum op de Zuidas, ziet ook een verlangen naar rust. „Er is extreme behoefte aan rust in dit Twittertijdperk.”

De predikant vindt dat de traditionele erediensten moeten blijven bestaan, maar dat de kerk daarnaast centra moet ontwikkelen waarin de kerk op een toegankelijke manier de dialoog aangaat met iedereen.

In de discussie vroeg voorzitter M. Zonnevylle van de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK) aandacht voor de vele dorpskerken die leegkomen. In de steden is veel gemakkelijker een passende bestemming voor kerkgebouwen te vinden dan op het platteland.

Kerken hebben ook nu nog een belangrijke sociale functie, heeft het college van burgemeester en wethouders van Hilversum geconstateerd na de MH17-ramp vorig jaar. „De Vituskerk had toen een belangrijke rol als opvangpunt”, zei de Hilversumse wethouder Van Vroonhoven.

De conferentie vond plaats in de Zuiderkerk in Hilversum. Een kerk die op de nominatie stond gesloopt te worden, maar nu in gebruik is bij Thousand Hills, een snel groeiende internationale kerk, die inmiddels meer dan 800 mensen trekt. Voorganger Sebastiaan van Wessem is blij dat in de kerk weer een „levende gemeente” huist. Aan het einde van het symposium plaatste hij samen met wethouder Van Vroonhoven de teruggevonden eerste steen van de Zuiderkerk terug in de gevel. Achter de steen zijn een Statenbijbel, een avondmaalsstel en een brief ingemetseld.


Lees ook:

”Adopteer een kerk stimuleert delen kennis”, Reformatorisch Dagblad (6 november 2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer