Cultuur & boeken

”De Kleine Covey” biedt wijsheid in zakformaat

De Amerikaanse auteur Stephen R. Covey (1932-2012) werd wereldwijd bekend met de bestseller ”De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Een boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven.

Henk Schaafsma

6 November 2015 17:35Gewijzigd op 15 November 2020 23:08
Covey. beeld Wikimedia
Covey. beeld Wikimedia

Er gaat geen lezing, discussie of coachingsgesprek voorbij of er schiet me wel een quote van Covey te binnen. „Eerst begrijpen voordat je begrepen kunt worden”, bijvoorbeeld. Of: „Volwassenheid is het evenwicht tussen consideratie en lef.” Bij Covey begint alles met de wetenschap dat je meestal niet het reactieve slachtoffer van je situatie bent. Hij spoort de lezer aan om een verandering door te voeren van reactief gedrag naar proactief handelen. Verandering begint bij jezelf.

Weinig mensen gunnen zich nog tijd om boeken echt door te werken. Voor hen is Covey’s boek te dik. Vaak verzuchten ze: „Ik heb het boek wel liggen, maar ik kom er niet aan toe om er eens goed voor te gaan zitten.” Mijn boodschap aan hen is: „Juist jij moet Covey bestuderen, want dan leer je voor zulke zaken tijd te nemen.” Maar die boodschap vindt meestal geen gehoor.

Een eerste stap

Voor al die Covey-ontlopers is er nu uitkomst. Onder de titel ”De Kleine Covey, de zeven eigenschappen samengevat” verscheen een samenvatting van de klassieker, geschreven door Covey-
kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar. Tiggelaar is een boeiende en deskundige psycholoog en spreker. Zijn boeken zitten vol actie: ”doen” staat bovenaan. Je kunt bij hem zelfs in één dag de opleiding master of business administration doen. Als je bedenkt dat anderen daar twee jaar op zwoegen, is dat een aantrekkelijk alternatief.

Volgens de flaptekst is ”De Kleine Covey” een heldere samenvatting van Coveys meesterwerk, „zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes.” Wijsheid in zakformaat dus, en dat voor minder dan een tientje.

Inderdaad is het boek een prima samenvatting van Covey’s meesterwerk. Je krijgt een goede indruk van ”De zeven eigenschappen”. Binnen een dik uur ben je erdoorheen en dan weet je wat Covey bezielt. Dan kun je weer overgaan tot de orde van de dag. Veel mensen die ik in mijn coachingspraktijk tegenkom, gaan zo met Covey om. Ze zeggen: „Ja, ”De zeven eigenschappen” van Covey, dat heb ik ook gelezen. Leerzaam, mooi boek, die man weet er veel van.” Ik vraag hun dan: „Heb je Covey ook gedaan? Heb je alle opdrachten uitgevoerd? Heb je een persoonlijk statuut geschreven? Houd je de zaag scherp?”

Covey moet je niet lezen, Covey moet je doen. Je moet de zeven eigenschappen eerst begrijpen, laten zakken, je eigen maken, praktiseren en laten doordringen tot in je tenen. Pas dan ontdek je wat veranderen is en welke effecten het heeft op je gedrag. En als die verandering blijvend is, dan noem ik dat leren. Wijsheid leren.

”De Kleine Covey” biedt wijsheid in zakformaat. Goed om mee te beginnen, maar onvoldoende om het bij te laten. Er moet meer gebeuren. ”De zeven eigenschappen” lezen én doen kan je wijsheid leren. Daar is tijd voor nodig, inspanning en als ik het zeggen mag: zelfverloochening. Tot slot… nog niemand is er ooit in geslaagd zichzelf aan zijn haren uit het moeras te trekken. Covey wist dat ook. Hij helpt je wel een eindje op weg. Dat is meer dan een tientje waard.

De auteur is directeur van Schaafsma & Partners, een organisatieadviesbureau dat adviseert bij veranderingsprocessen.


Boekgegevens

De Kleine Covey. De zeven eigenschappen samengevat, Jan Kuipers en Ben Tiggelaar; 
uitg. Atlas Contact, Amsterdam, 2015; ISBN 978 90 4700 890 3; 80 blz.; € 9,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer