Eenderde winkeliers bestelt geen euro’s
Eenderde van de winkeliers heeft 1 januari geen euro’s in de kassa. Dertig procent van de ondernemers heeft de eurobiljetten en munten niet besteld.
Tot en met gisteren konden de winkeliers hun aanvragen insturen. MKB Nederland heeft deze week de noodklok nog geluid en de ondernemers dringend opgeroepen zo snel mogelijk bij de bank euro’s te bestellen.
De Nederlandsche Bank is daarentegen tevreden met het aantal aanvragen. „Wij zijn heel gelukkig met een score van 70 procent”, zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn er nu eenmaal ondernemers die er helemaal geen behoefte aan hebben euro’s aan te vragen. „Zij kopen een aantal consumentenpakketten en hebben dan genoeg muntgeld in huis voor de eerste dagen.”
Garantie
Eurocoördinator E. Prins van MKB Nederland hoopt dat de komende maand ten minste 35.000 van de 70.000 bedrijven die nog geen euro’s hebben gereserveerd, dit alsnog doen.
MKB adviseert winkeliers in ieder geval de consumentenpakketten aan te schaffen. „Als je in november bestelt, dan vervalt de garantie dat de nieuwe munten eind december worden gebracht. Het kan dus zijn dat deze winkeliers pas op 1 of 2 januari worden bevoorraad. En dan zijn die munten uit de consumentenzakjes een uitkomst”, stelt Prins. De consumentenzakjes, met daarin euromunten ter waarde van 25 gulden, worden vanaf 14 december verkocht.
Voor MKB zijn de druiven zuur. Het midden- en kleinbedrijf heeft er de afgelopen jaren steeds op aangedrongen dat winkels en cafés voor 1 januari 2002 euro’s zouden moeten krijgen. Deze zogenoemde fijndistributie is uniek in Europa.
Volgens Prins is er bij de verspreiding van de aanvraagformulieren voor euro’s nogal eens iets misgegaan. „Niet iedere ondernemer heeft de juiste papieren gekregen. Ook is door de grote drukte de aanvraag er vaak bij ingeschoten. Daarnaast zijn er natuurlijk mensen die het formulier gewoon naast zich neer hebben gelegd”, geeft ze als verklaring.
Maand respijt
Oorspronkelijk moesten de toonbankinstellingen hun bestellingen voor 1 oktober hebben gedaan. Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro gaf eind september de ondernemers een maand respijt. Voorzitter C. van Dijkhuizen sprak toen de hoop uit dat het midden- en kleinbedrijf alsnog euro’s zou gaan bestellen.