Koninklijke Munt in grote problemen na Chileens avontuur
DEN HAAG (ANP). Door een mislukt avontuur in Chili is de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in grote problemen geraakt. Directeur Maarten Brouwer treedt daarom per 1 december terug.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt berichtgeving hierover donderdag in de Volkskrant.
Het staatsbedrijf heeft grote schulden en wordt overeind gehouden door Financiën, dat nog 18,8 miljoen euro tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo’n 130 mensen werken. De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten en is in 1994 verzelfstandigd.
„Het liquiditeitsprobleem is bij KNM is van dien aard dat we ons zorgen maken over de toekomst van het bedrijf”, aldus een interne notie van Financiën in april die in handen is van de Volkskrant.
De onderneming staat sinds deze zomer onder verscherpt toezicht van het ministerie. Staatssecretaris Eric Wiebes schrijf donderdag aan de Kamer dat de grootste financiële zorgen nu beheersbaar zijn. „KNM verwacht dat de grootste operationele problemen onder controle zijn, maar desondanks wordt een substantieel verlies over 2014 verwacht”, aldus Wiebes. De accountant heeft de jaarrekening voor 2014 nog niet goedgekeurd. De problemen zullen in „beperktere mate” ook doorwerken in de cijfers van dit jaar.
De kiem van de crisis ligt bij een grote opdracht uit Chili twee jaar geleden om 850 miljoen peso’s te slaan. Er waren problemen bij de productie en de Chileense inspectie keurde de munten uiteindelijk af. De KNM kreeg een boete wegens wanprestatie. KNM verwacht volgens de staatssecretaris de order na genomen maatregelen goed te kunnen afhandelen. Het moet in juni 2016 zijn afgerond.
Maar ook intern waren er problemen bij de onderneming. Er zijn „ingrijpende operationele maatregelen” nodig, aldus Wiebes. Een ‘chief restructuring officer’ gaat het bedrijf herstructureren en bezuinigingen doorvoeren. Vertrekkend topman Brouwers blijft tot het einde van zijn arbeidsovereenkomst als adviseur aan.
Financiën werkt aan een „strategische heroriëntatie” van de Munt waarbij ook gekeken wordt of het een staatsbedrijf moet blijven. Hierover zal het kabinet begin volgend jaar de Kamer nader informeren.